Lifestyle Social

Austriecii, mulțumiți că românii sporesc numărul populației țării lor. Fără ei, Austria ar fi rămas la nivelul anilor 50

Austriecii, mulțumiți că românii sporesc numărul populației țării lor. Fără ei, Austria ar fi rămas la nivelul anilor 50
evz.ro

În Austria, românii reprezintă a doua cea mai numeroasă comunitate de străini, după nemți. Austria ar ajunge ca populație la nivelul anilor 1950 în lipsa numeroșilor imigranți, a declarat directorul general al Statistics Austria.

Potrivit unor date recente ale Oficiului Federal de Statistică, până în prezent, proporţia imigranţilor în populaţia Austriei a crescut constant, de la 21,4% în anul 2015 la 25,4%.

Situația din punct de vedere numeric a imigranților în Austria

Conform datelor preliminare, la  data de 01.04.2022, Austria avea 9.027.999 de locuitori, din care aproximativ:

  • 217.000 germani
  • 140.000 români
  • 122.000 sârbi
  • 118.000 turci. Din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, numărul de ucraineni care trăiesc pe teritoriul austriac a crescut de 4 ori, de la 13.000 la începutul anului la aproape 53.000, în prezent. Potrivit directorului general al Statistics Austria, Tobias Thomas, „populaţia Austriei creşte numai prin migraţie; fără aceasta, populaţia ar scădea, pe termen lung, la nivelul anilor 1950, conform prognozelor”.

Cu ce se confruntă românii din Austria

Deși mulți românii au avut parte  de un nivel de trai mult mai bun decât în țara de origine, Austria a cauzat și câteva neplăceri celor care au ales această țară pentru a lucra și anume: în cazul îngrijitoarelor, acestea lucrau sub forma unor PFA-uri, iar sutele de agenții de plasare a forței de muncă au profitat de neștiința româncelor care au ales această meserie și le-au încasat comisioane uriașe, de multe ori plătite chiar lunar din salariu.

Potrivit stiridiaspora.ro, o altă problemă a fost reprezentată de accederea la putere a cancelarului Sebastian Kurz, care a avut de multe ori declarații anti-imigrație, iar printre primele măsuri luate a fost tăierea alocațiilor pentru copiii imigranților care au rămas în țările de origine.

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene

Dar, în data de 21.07.2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Austria a tăiat illegal alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Această decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene vine după ce, în anul 2019, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini, care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac.

Care era valoarea alocațiilor plătite de Austria copiilor români

Drept alocație, copiii românilor primeau din partea statului austriac o sumă în valoare de  158 euro.

Dar, în campania electorală, Cancelarul Sebastian Kurz a susținut (fiind unul dintre argumentele populiste cu care a câștigat alegerile) că este inacceptabil ca Austria să plătească alocații “occidentale” copiilor ai căror părinți provin din estul Europei, din țări mai defavorizate.

Important de menționat este faptul că muncitorii români din Austria plătesc impozite și contribuții la nivelul austriecilor, nebeneficiind însă de nici o derogare pe același principiu al țării „defavorizate”.

În concluzie, nu se aplică aceeași măsură și când este vorba despre taxe, ci doar când vine vorba despre beneficii.

Austria plătea aproximativ 2 milioane de euro/ lună, drept alocație pentru circa 14 000 de copii români.

Ce se va întâmpla dacă Austria nu va modifica legea privind alocațiile pentru copiii românilor imigranți

Cu toate că Sebastian Kurz a fost obligat să demisioneze, ca urmare a unui imens scandal de corupție, iar în cele din urmă a părăsit Austria, legea a rămas în vigoare, iar dacă Austria nu va repara nedreptatea făcută, va face obiectul unei proceduri de infringment din partea Comisiei Europene, potrivit sursei citate.