Actual

Praf în ochi pentru bugetari! Guvernul propune o majorare salarială de 10%

Salariile bugetarilor, majorări salariale noiembrie bugetarii salariile medii Sursa foto: romaniatv.net
sursa foto: arhiva companiei

Angajații care au protestat pentru a-și exprima nemulțumirile au obținut soluții. Potrivit unui anunț al reprezentanților Guvernului, salariile pentru 100.000 de bugetari cu venituri mici vor crește cu 10%.

De asemenea, PSD a anunțat și el majorări salariale. Reprezentanții partidului au comunicat că salariile pentru jumătate de milion de angajați de la stat vor fi mărite.

Sindicatele spun că măririle sunt umilitoare

Cu toate acestea, sindicaliștii consideră că aceste creșteri salariale sunt umilitoare. Printre cei care nu vor beneficia de majorări se numără și polițiștii, care amenință că nu vor mai supraveghea secțiile de votare la alegeri. Cu puțin timp înainte de alegeri, Partidul Social Democrat încearcă să reducă tensiunile. Astfel, oficialii au anunțat că salariile pentru peste jumătate de milion de bugetari vor crește cu 10%. Simulările acestei măsuri indică un impact bugetar de 6 miliarde de lei, într-un context de creștere a deficitului bugetar.

„Nu cred că trebuie să venim în campanie cu abordări populiste şi să le dăm oamenilor speranţe. Nu cred că vom ajunge la o pomană electorală. Oamenii au demnitatea lor. Nu se lasă cumpăraţi cu asemena decizii”, a transmis Nicolae Ciucă, președintele Senatului.

„Măsura de plată a acestor facturi vor apărea imediat, prin prelungirea acestei practici de a se împrumuta, dar mai ales prin revizuirea sistemului fiscal, prin impozite și taxe”, precizează Mircea Coșea, profesori de economie.

Partidul Național Liberal susține doar creșterile salariale deja anunțate de Guvernul Ciolacu. Proiectul urmează să fie votat în ședința de guvern de joi, 23 mai.

O majorare salarială de 10% va fi acordată pentru 100.000 de angajați, incluzând muzeografi, bibliotecari, angajați de la Registrul Comerțului, din primării și din cadrul Guvernului. Această creștere va avea un impact bugetar de peste 1 miliard de lei.

„Vorbim de majorări de 5 și 5% categoriilor care nu au primit, celor care au venituri foarte mici. Din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanțelor, Guvernul României atât își permite”, este declarația oferită de Marcel Ciolacu, premierul României.

Bugetarii au solicitat o creștere salarială de 20%. Astfel, majorările anunțate nu vor aduce salariaților creșteri semnificative. De exemplu, muzeografii vor primi o majorare de doar 200 de lei net. Această creștere va fi implementată în două etape.

„Putem să o numim ordonanţa ruşinii din punctul nostru de vedere. Grevă, deja se strâng semnături pentru grevă. Întâi Cenuşăreasa culturii, muzeele şi bibliotecile sunt cultură de gradul 2 prin tratamentul guvernului”, a declarat George Balaci, muzeograf, potrivit Observator.