Categories: ActualEconomic

Președintele ANAF,  Lucian Heiuș vrea schimbarea sistemului de salarizare. „Munceşti mult, munceşti puţin, iei aceiaşi bani”

Lucian Heiuș, președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), consideră că angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă şi de rezultatele pe care le obţin. Discutând joi în cadrul unui eveniment de specialitate, șeful ANAF a spus că aceasta ar fi una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român. Ai rezultate excepționale în inspecție fiscală sau ești un inspector mai puțin performant, ai același salariu, spune Lucian Heiuş.

Președintele ANAF,  Lucian Heiuș vrea schimbarea sistemului de salarizare. „Munceşti mult, munceşti puţin, iei aceiaşi bani”

Lucian Heiuș arată că, în România, „sistemul actual de salarizare este unul unitar – munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu”. În timp, însă, riscul este ca în cazul angajaților foarte buni să apară demotivarea.

«De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu, care stă mai mult la cafea pe hol, ia acelaşi salariu ca şi mine?»”, atrage atenția Heiuș.

Șeful ANAF insistă că România, „ca stat, trebuie să depăşească, cumva, acest mecanism de a gândi unitar. Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui”.

Iar modernizarea trebuie să fie făcută în toate instituţiile statului, nu doar la ANAF.

„Nu este suficient ca doar ANAF şi Ministerul de Finanţe să se modernizeze. Eu astăzi cred că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească. Trebuie ca tot sistemul administrativ, capacitatea administrativă a statului român să crească şi să fie performantă şi atunci, într-adevăr, putem discuta despre un stat modern, despre performanţă în orice domeniu, de la sănătate, educaţie, administrare fiscală, construcţii, tot ceea ce înseamnă de fapt statul şi atunci îmi va fi şi mie mai uşor, ca preşedinte ANAF, să conving un contribuabil că este bine să-şi plătească impozitele şi taxele, pentru că o să aibă şi el mulţumirea că ceea ce dă către stat este administrat corect şi transparent”, a completat șeful ANAF, Lucian Heiuș.

În opinia sa, sistemul trebuie gândit pe performanță, „pe rezultele pe care le obții chiar și în cadrul sistemului administrativ. Asta cred că este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui”.

Adriana Coman

Recent Posts

De ce s-a surpat strada din orașul Slănic? Specialiștii au ajuns la o concluzie

Conform unui comunicat emis marți de către Prefectura Prahova, în urma analizei rapoartelor elaborate de…

55 de minute ago

Un ciclon lovește România! Ploi, ninsori și vreme instabilă

Valul de aer rece a afectat o mare parte din teritoriul țării, generând temperaturi care…

3 ore ago

Rata anuală a inflației, la cel mai scăzut nivel din ultimii 3 ani! Alimentele s-au scumpit

În luna aprilie a acestui an, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, rata…

5 ore ago

Calendar creștin-ortodox, 14 mai: Mc. Isidor din Chios

Mc. Isidor din Chios, unul dintre cei mai importanți sfinți din istoria Bisericii Ortodoxe, este…

11 ore ago

Schema care poate dubla pensiile din septembrie! Cum poți primi o creștere de până la 10%

Dorina Barcari a dezvăluit schema prin care pensiile cele mai mici vor fi majorate începând…

19 ore ago

Impozitarea muncii în România, în topul UE. Marcel Ciolacu: „Eu nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare”

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că impozitarea muncii în România se numără printre cele mai…

20 de ore ago

This website uses cookies.