Actual

Președintele încolțit de presă. Klaus Iohannis, despre ce va face dacă i se propune șefia NATO

Președintele încolțit de presă. Klaus Iohannis, despre ce va face dacă i se propune șefia NATO
foto: presidency.ro

După multe evenimente de politică externă în care a fost destul de implicat, președintele Klaus Iohannis a organizat o conferinţă de prsă la Palatul Cotroceni. Conştient că pe partea de politică externă a avut destulă vizibilitate, preşedintele a fost stârnit să-şi spună punctele de vedere în privinţa politicii interne.

Klaus Iohannis, despre ce va face dacă i se propune șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns la toate întrebările ziariştilor, dar şi sec atunci când nu a vrut să ofere mai multe informaţii. A spus că se gândeşte la oferta de a fi noul secretar general al NATO, dar s-a şi felicitat că a acceptat ca PSD să revină la putere. Aşa că s-a declarat mulţumit de activitatea Guvernului, iar pentru români a avut un singur mesaj: austeritatea va fi doar în acest an. De anul viitor ne vom reveni din puncte de vedere economic.

Klaus Iohannis vrea revizuirea Constituției, însă nu crede că acest proces destul de greoi și amplu va fi posibil până la finalul mandatului său la Palatul Cotroceni

”Cred că este nevoie de o revizuire a Constituţiei în sensul modernizării ei, însă trebuie să fim realişti. Constituţia nu se revizuieşte de un grup de tehnicieni şi este un proces politic amplu, care în final ajunge în faţa poporului, care trebuie să se exprime prin referendum. Noi ştim că aceste proceduri sunt foarte complicate, sunt greu de pus în practică şi în acest sens o să îmi exprim o opinie care poate vă surprinde: da, cred că este nevoie de revizuirea şi modernizarea Constituţiei şi nu, nu cred că este posibil politic până în 2024″.

Președintele Klaus Iohannis a spus că nu se ia în calcul intrarea României într-o perioadă de austeritate

”Dați-mi voie să vă răspund la ultima parte: nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. Am avut criza economică , unde s-a încercat să se combată criza prin măsuri de austeritate și rezultatul nu a fost unul bun. Planul pe care îl avem este cel prezentat de Guvernul României. Este un plan care a funcționat foarte bine, iar Guvernul alocă bani suficienți pentru investiții și avem noroc pentru că avem fonduri europene și PNRR. Pe de altă parte, Guvernul a venit cu pachete de măsuri de sprijin pentru a ajuta populația să treacă mai ușor. Vom avea investiții în economie, dar vom avea și pachete de sprijin pentru populație.

Trebuie să înțelegem, spune Iohannis că situația este complexă. Criza energetică nu s-a terminat. Se vorbește despre o criză alimentară care nu ne afectează foarte mult, dar dacă prețurile la nivel internațional vor crește și la noi se vor resimți puternic efectele.

„Crizele nu au fost provocate de către noi, au fost provocate de alții, în speță de către Rusia, care a atacat neprovocat Ucraina. Este nevoie ca, în continuare, Guvernul să ia cele mai înțelepte decizii și măsurile care să ne ajute să trecem peste această perioadă dificilă”.

Klaus Iohannis se felicită pentru că a acceptat ca PSD să revină la putere

Klaus Iohannis se felicită pentru că a acceptat ca PSD să revină la putere, deși, în campania prezidențială și pentru parlamentare a anunțat că nu va mai permite ca ”ciuma roșie” să fie la butoanele puterii. Iohannis a analizat modul în care PSD și PNL conlucrează în Guvern.

”Este o coaliție care, după părerea mea, a fost destul de greu acceptată. Dar, pe atât de repede echipa s-a sudat și Guvernul lucrează bine. Sub linie, după câteva luni, pot să spun că și-au făcut treaba bine, s-au implicat, au rezolvat multe probleme, dar multe probleme sunt de rezolvat în viitor. Dar, semnele sunt bune”.

Klaus Iohannis i-a transmis șefei EPPO că parcursul legii nu este finalizat, ea fiind la CCR

”Această situaţie este una, cum se spune, în evoluţie. Parcursul legii nu s-a terminat. Da, s-a votat. Cunosc foarte bine ce s-a vehiculat în spaţiul public, am o opinie despre aceste lucruri, însă acum, la momentul în care vorbim, legea este la Curtea Constituţională pentru o analiză pe constituţionalitate, a primit şi un termen când se va dezbate, după care fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine şi atunci voi uza de instrumentele de care dispune preşedintele. Pentru mine este foarte important ca această lege care transpune o directivă europeană să fie o lege bună, să transpună directiva nu doar în litera, ci şi în spiritul ei şi să avem o situaţie cu care realmente putem să ne ajutăm în continuare. După părerea mea, orice alt comentariu şi orice altă discuţie sunt premature în această etapă în care ne aflăm acum. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună”.

România are cele mai bune garanții de apărare și securitate

”Ultimele două săptămâni au avut loc două întâlniri mari pe politică externă. Ne amintim cu plăcere de rezultatele bune obținute de România pentru România. Aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori, iar răspunsul este pe măsură. România e un actor foarte implicat în politica europeană și de securitate. România este mai bine protejată, românii sunt mai bine apărați. Aceste rezultate nu au venit de la sine și nu au căzut din cer. Sunt rezultatele unei echipe mari, Administrația Prezidențială, Externe, guvernul, reprezentanțele noastre au lucrat foarte mult timp. Îmi exprim mulțumirea față de toți cei care s-au implicat”.

Întrebat la conferința de presă de la Palatul Cotroceni, dacă ar accepta să fie viitorul secretar general al NATO după expirarea mandatului lui Jens Stoltenberg, președintele Klaus Iohannis a răspuns sec.

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”.

Președintele a vorbit și despre posibilitatea ca România să aibă în legislație o lege care să permită dreptul la avort

”Dacă această temă a devenit o complicație politică în SUA, nu trebuie să facem și noi o complicație din ea. Situația este rezonabil rezolvată prin legislația românească”.