Actual Politică

Preşedintele Iohannis nu are cunoştinţă de impozitarea progresivă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului îi ceartă pe liderii PSD

Preşedintele Iohannis nu are cunoştinţă de impozitarea progresivă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului îi ceartă pe liderii PSD

După declaraţia de ieri dimineaţă a premierului Nicolae Ciucă conform căreia anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, liderii PSD au continuat să-şi expună dorinţa de a susţine impozitarea progresivă.

Preşedintele Iohannis nu are cunoştinţă de impozitarea progresivă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului îi ceartă pe liderii PSD

Mai mult, în momentul în care a făcut şi a doua declaraţie despre impozitarea progresivă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a avut o reacţie destul de nervoasă.

„Nu puteţi să îmi spuneţi că Spania, Olanda, Germania, SUA, Italia, toţi sunt tâmpiţi, pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilităţi”, a afirmat Ciolacu.

O reacţie nervoasă şi un ton ridicat a avut şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, ambele venite parcă să accentueze declaraţia premierului făcută pe această temă la primele ore ale dimineţii.

„Aş dori să reamintesc mesajul transmis în această dimineaţă de premierul Nicolae Ciucă. Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, Guvernul nu va introduce taxe noi. Tot ceea ce va face Guvernul în continuare, în colaborare cu mediul de afaceri, este să realizeze o optimizarea fiscală, pe baza unei analize firească, în orice stat european. Nu putem să discutăm de taxe care să vină peste noapte, fără să fie discutate cu mediul de afaceri şi care să genereze un impact”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dan Cărbunaru: Nu s-a discutat despre înlocuirea cotei unice

Întrebat care este opinia Guvernului privind introducerea impozitului progresiv, în locul cotei unice, Cărbunaru a spus că România beneficiază de ani buni de zile de prevederile cotei unice.

„Ceea ce premierul a anunţat şi astăzi şi a confirmat inclusiv discuţii în cadrul coaliţiei, se referă la analiza unor măsuri care să poată optimiza fiscal sistemul actual din România. Nu am informaţii că s-ar discuta despre înlocuirea cotei unice, la nivelul ţării noastre”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

De asemenea, Cărbunaru a mai spus că nu are informaţii că prin optimizarea fiscală s-ar intenţiona introducerea impozitării progresive.

„Discuţiile care s-au purtat şi se poartă zilele acestea sunt legat de optimizarea sistemului actual de impozitare din România şi, pe baza acestei analize vor putea fi aşezate pe masă soluţii de optimizare fiscală. Nu am informaţii că printre aceste măsuri de optimizare fiscală s-ar afla înlocuirea cotei unice”, a mai spus Dan Cărbunaru.

Florin Cîţu spune că nu a existat vreo discuţie despre impozitarea progresivă cu preşedintele Klaus Iohannis

Întrebat dacă în trecut, în discuţiile cu şeful statului, a fost invocat vreodată din partea preşedintelui Klaus Iohannis acest impozit progresiv, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, fost prim ministru a spus: „Nu, niciodată. Eu nu ştiu la nicio discuţie la care am participat”.

„Mai mult, în PNRR avem o reformă fiscală pusă acolo. Sunt tot felul de facilităţi care astăzi există şi care discriminează între diferiţi plătitori de taxe care trebuiesc eliminate. Sunt acolo până în 2026. Acelea aduc la buget, în fiecare an, estimativ 0,5% procente din PIB. Impozitarea progresivă, după calculele mele, ar aduce doar o dată 0,5% din PIB şi atât, nu mai mult. Deci ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă”, a mai explicat preşedintele Senatului.