Actual

Preşedintele Klaus Iohannis a prins drag de ruși. De ce îi susține la Bruxelles?

Preşedintele Klaus Iohannis a prins drag de ruși. De ce îi susține la Bruxelles?

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să discute la Bruxelles câteva puncte, printre care: certificatele digitale verzi, combaterea schimbărilor climatice, dar și o abordare unitară solidară din partea Uniunii în privința relațiilor cu Rusia.

Preşedintele Klaus Iohannis a prins drag de ruși. De ce îi susține la Bruxelles?

Preşedintele Klaus Iohannis va pleda la Consiliul European, care începe astăzi la Bruxelles, va pleda pentru o abordare unitară și solidară din partea Uniunii în privința relațiilor cu Rusia, iar referitor la relațiile cu Marea Britanie, va susține menținerea unei abordări constructive, bazate pe principiile unității, solidarității și nediscriminării. Şefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană urmează să mai discute la Bruxelles și despre noi sancțiuni împotriva regimului președintelui Belarusului, Alexandr Lukașenko, în urma devierii avionului de pe ruta sa și a arestării jurnalistului care se afla în aeronavă pentru implementarea rapidă a certificatelor sanitare digitale la nivel european, cu condiţia ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului cetăţenilor la libera circulaţie. Este unul din punctele aflate pe agenda reuniunii, la care s-a adăugat în ultimul moment deturnarea unei curse a companiei europene Ryanair de către Belarus.

Certificatele digitale verzi vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană

Certificatele digitale verzi vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană pe timpul pandemiei de COVID-19 şi ar putea fi funcționale de la 1 iulie. Totodată, președintele Klaus Iohannis va susține operaționalizarea unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru țările din afara Uniunii Europene.

În ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, va sublinia necesitatea creării unui cadru legal flexibil, care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai bune soluții pentru atingerea obiectivului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. El se va pronunța și pentru asigurarea unei partajări echitabile a eforturilor, astfel încât contribuțiile fiecărui stat membru să nu reprezinte un obstacol pentru dezvoltarea economică.