Info Actual > Politică > Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul! Decizie crucială pentru România
Politică

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul! Decizie crucială pentru România

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul! Decizie crucială pentru România

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 11 iunie 2021, un important decret. Acest decret deschide drumul unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.

„Noi ne dorim reţele sigure, care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate şi dorim reţele care satisfac nevoie şi a firmelor şi a cetăţenilor din România”, este afirma făcută anul trecut de președintele Klaus Iohannis despre acest subiect.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul!

Senatul a adoptat proiectul Guvernului ce privește rețelele 5G, iar legea a fost adoptată cu amendamente, unul dintre acestea referindu-se la perioada maximă până la care pot fi utilizate echipamentele și programele unui producător căruia îi este retrasă autorizarea.

Echipamentele și programele care parte din nucleul rețelei pot fi folosite pentru o perioadă de cel mult 5 ani de la retragerea autorizării, iar restul echipamentelor pot fi folosite cel mult 7 ani.

Președintele trebuie să țină cont de obligațiile față de UE și America

Potrivit proiectului, furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a premierului, pe baza avizului CSAT. De asemenea, documentul prevede că România va ține cont de obligațiile față de UE și SUA.

„Avizul (…) se va emite prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:
a) controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent;
b) absenţa unei structuri transparente a acţionariatului producătorului;
c) lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului;
d) funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente.”, se arată în legea adoptată de Parlament, notează Evz.