Lifestyle

Prețurile din Turcia au luat-o razna. Cele mai mari creșteri din ultimii 23 de ani, cu peste 70 la sută

Prețurile din Turcia au luat-o razna. Cele mai mari creșteri din ultimii 23 de ani, cu peste 70 la sută
Foto: afaceri.new

Și dacă este sezonul vacanțelor să ne uităm un pic și la …turci. Cum stau ei cu banii, dar cu economia? Câți bani să scoatem din buzunar, pentru o vacanță pe litoralul Mării Egee. Nu am putea să ne facem calculele de rigoare, dacă nu privim dincolo de gardul lor.

Prețurile din Turcia au luat-o razna. Cele mai mari creșteri din ultimii 23 de ani, cu peste 70 la sută

Preţurile din Turcia au crescut în luna mai cu 73,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mult din ultimii 23 de ani, în timp ce ţara se confruntă cu creşterea costurilor alimentare şi energetice şi cu strategia neortodoxă de lungă durată a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan privind politica monetară, titrează CNBC.

S-au scumpit și prețurile la alimente, acestea afișând, la unele mărfuri, chiar și o creștere de 90%, față de anul trecut. Și una peste alta, Turcia se luptă cu inflația, după cum recunosc chiar oficialii, care încearcă din răsputeri să liniștească populația.

Concentrarea asupra măsurilor neortodoxe faţă de politica monetară convenţională este puţin probabil să rezolve problema inflaţiei şi anticipăm niveluri care vor depăşi 80% în termeni anuali, în T3-22”, a scris, pe Twitter, Ehsan Khoman, director de cercetare a pieţelor emergente pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, reprezntant MUFG Bank, cu referire la situația dată.

Khoman a spus pentru CNBC că se aşteaptă ca inflaţia din Turcia să ”rămână la peste 70% în termeni anuali, până în noiembrie, din cauza confluenţei preţurilor ridicate ale mărfurilor, a costurilor de producţie internă în creştere şi a unei lire care se depreciază brusc”.

Turcia înapoi în epoca inflaţiei din anii 1990. Se pare că Erdogan şi-a pierdut ultima sa credibilitate economică”, a scris Holger Zschapitz, editor financiar la cotidianul german Die Welt, pe Twitter. ”Strategia neortodoxă a lui Erdogan de a gestiona economia de 790 de miliarde de dolari ale ţării a continuat să aibă un efect advers”, a scris el într-un alt mesaj, postat pe aceeași rețea de socializare.

Nu putem să mâncăm sau să cumpărăm nimic. Nu am putut să cumpăr nici măcar două kilograme de roșii, nu am putut să le duc familiei mele”, spune un cumpărător.

Și comercianții sunt afectați de creșterea uriașă a inflației, scrie realitatea.net. „Nu pot să mai vând nici măcar un produs. Oamenii nu au putere de cumpărare. Țara asta e gata, e terminată”, mărturisește un comerciant.

Cifra de 73,5% pentru indicele preţurilor de consum din Turcia, după cum arată statistica, dar și potrivit opiniei analiștilor economici de la Ankara, este în creştere faţă de 70% cât era evidențiat luna anterioară.