Social

Prețurile la energie rămân plafonate, dar până când?

Facturile la energie electrică de la Hidroelectrica
sursa foto arhiva companiei

Ministrul Energiei a confirmat că facturile la energie, la prețuri plafonate, vor rămâne în vigoare pentru încă doi ani. Deși au existat speculații că schema de sprijin ar putea fi eliminată, având în vedere scăderea prețurilor de pe burse în comparație cu anul anterior, autoritățile susțin că tarifele nu au înregistrat suficiente reduceri pentru a permite o renunțare la acest sistem de control al prețurilor pe piață.

În ciuda recomandărilor Comisiei Europene și ale Băncii Mondiale Ministerul Energiei afirmă că măsura menită să reducă facturile la energie va fi în vigoare până în 2025. Acțiunea este pentru a preveni orice impact negativ asupra pieței.

Plafonarea prețurilor la energie rămâne în vigoare

„Rămâne aşa cum este. Asta e dorinţa mea. Pe logica actuală, noi ar trebui să trecem de următoarele două ierni fără să impactăm consumatorul final. Ne bazăm pe Ministerul de Finanţe să ne dea sumele pe care noi ulterior trebuie să le dăm furnizorilor.”, a declarat Burduja

Prețurile la curent și gaze sunt acum semnificativ mai scăzute decât acum un an. Iar plafoanele tarifelor nu au fost ajustate în consecință.

„Autoritățile iau în calcul modificarea actualei scheme de sprijin. Adică reducerea prețurilor plafonate atât la gaz, cat și la curent, pentru că pe piețele internaționale, energia se ieftinește constant. De când am putea avea facturi mai mici însă, niciun oficial nu ştie.”, a spus  Lucia Cujbă, reporter Observator.

„Pe măsură ce preţurile vor continua să scadă în piaţă, este speranţa noastră după iarna asta, se pune problema ca ei (n.r. furnizorii) vor avea costuri mult mai mici. Dar şi necesarul de compensare va scădea. Sumele cu care furnizorii vin la compensare sunt mult mai mici.”, a mai spus Ministrul.

Avem rezerve de gaze

Conform datelor furnizate de ANRE, factura medie la curent pentru 5 milioane de gospodării a fost de 35 de lei pe lună. Asta în timp ce factura medie la gaze a ajuns la 200 de lei.

Mai mult, potrivit directorului Transgaz, Ion Sterian, stăm bine și cu gazele.

„În ceea ce priveşte România, privind securitatea în aprovizionare cu gaze a ţării, suntem astăzi în poziţia cea mai bună posibilă. S-a mărit capacitatea de înmagazinare faţă de anul trecut cu 100 de milioane de metri cubi. Aceasta  a ajuns la 3,170 de miliarde. Avem astăzi înmagazinate 3,65 de miliarde de metri cubi. Corespunzător unui procent de 96,23%, cu 1,22% mai mare decât media europeană. Suntem cu 477 de milioane de metri cubi de gaze, mai mult înmagazinate astăzi faţă de aceeaşi dată a anului trecut”, a specificat Ion Sterian.