Actual Lifestyle

Prima doză de vaccin a fost administrată contacului unui pacient diagnosticat cu această teribilă boală. Video documentar

Prima doză de vaccin a fost administrată contacului unui pacient diagnosticat cu această teribilă boală. Video documentar
Infoactual

În ultima săptămână, nu au fost confirmate noi cazuri de variola maimuței în România.

Prima doză de vaccin a fost administrată contacului unui pacient diagnosticat cu această teribilă boală. Video documentar

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat Ministerul Sănătății că a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuței. Este vorba despre contactul unui pacient diagnosticat cu această boală.

Statistic vorbind, până acum. în România au fost diagnosticate cu variola maimuţei 40 de persoane.

România a primit 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuţei, în baza unui contract de donaţie încheiat între Ministerul Sănătăţii şi Comisia Europeană. Serul se administrează contacţilor direcţi ai persoanelor confirmate cu variola maimuţei, preferabil în intervalul 4- 14 zile după expunere.

Cel puțin patru țări din regiunea europeană au raportat până în prezent cazuri confirmate sau suspectate de  variola maimutei– Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie.  Cazuri au fost raportate și în Canada și Statele Unite.

Variola maimutei nu se  răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură;  și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimutei sau contact prelungit cu obiecte contaminate.

Oricine are contact apropiat cu o persoană cu variola maimutei se poate infecta.  Cu toate acestea,  familia unei persoane cu variola maimutei prezintă un risc mai mare de infecție din cauza contactului apropiat.

Persoanele ale căror profesii sau comportamente le pun la risc mai mare de expunere, ar trebui să ia măsuri pentru a înțelege semnele și simptomele și să aibă grijă suplimentară pentru a preveni infecția.

Contacții trebuie să solicite vaccinul în cazul în care nu au dezvoltat cumplita boală. Specialiștii au transmis, totodată, că oamenii din întreaga lume care au vârste cuprinse între 40 și 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.