Categories: ActualEconomic

Primarii cu ochii pe fosele septice ale românilor. Care este motivul pentru care cetățenii trebuie să le declare

După modelul piscinelor, dar din considerente diferite, românii care deţin o fosă septică trebuie s-o înregistreze într-un registru pe care primăriile trebuie să le întocmească. Prin înscrierea în acest registru se va putea urmări mult mai ușor când se face vidanjarea, dacă aceasta a fost făcută cu o firmă autorizată și unde au fost deversate dejecțiile.

Primarii cu ochii pe fosele septice ale românilor. Care este motivul pentru care românii trebuie să le declare

O hotărâre de Guvern adoptată în luna mai 2022 îi obligă pe românii care dețin o fosă septică să se înregistreze, până la 30 octombrie 2022, într-un registru pe care primăriile trebuie să le întocmească. Nota de fundamentare a hotărârii arată argumentele din spatele deciziei.

Potrivit HG 714/26.05.2022, „proprietarul spațiilor conectate la sistemul  care individual adecvat de epurare (inclusiv fose septice) are obligația să înscrie sistemul de epurare în registrul autorității publice locale pentru evidența unor astfel de sisteme”. Obligația întocmirii registrelor îi revine primăriilor.

Cei care își racordează locuința la o fosă septică nouă au obligația de a o declara în termen de 120 de zile de la conectare. Cei care aveau o fostă septică la data de 26 mai 2022, au obligația de a o declara în termen de 180 de zile.

Amenzile prevăzute de Hotărârea de Guvern 714/2022 pentru cei care nu se înscriu în registru pornesc de la 5.000 de lei.

Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern arată și argumentele din spatele deciziei. Potrivit documentului, „una din cele mai importante probleme cu care se confruntă România, în domeniul apelor, se referă la implementarea directivei europene privind epurarea apelor uzate urbane”.

„O soluție viabilă, în special în aglomerările din mediul rural, este realizarea și exploatarea de sisteme individuale adecvate așa cum prevede directiva și reglementările naționale. Realizarea acestor sisteme se va autoriza acolo unde nu este fezabilă construirea unui sistem public de canalizare și trebuie să asigure același nivel de protecție a mediului ca și sistemul public”, se mai arată în nota de fundamentare a HG.

Documentul mai arată că „în Planul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.), au fost prevăzute investiții privind colectarea și epurarea apelor uzate, inclusiv prin sisteme individuale adecvate”, iar pentru implementarea programului e nevoie de „un cadru legislativ corespunzător”.

„În mod particular pentru finanțarea sistemelor individuale adecvate a fost prevăzută reglementarea prin hotărâre a Guvernului a criteriilor pentru autorizarea, construcția, înscrierea/înregistrarea, controlul și exploatarea și întreținerea sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare ape uzate”, se mai arată în document.

Potrivit acestuia, una din măsurile necesare implementării programului este autorizarea sistemelor individuale adecvate în funcție de modul de epurare a apelor uzate, precum și realizarea de către autoritățile publice locale a unui Registru în către să fie înscrise/înregistrate sistemele individuale adecvate.

„Sistemele individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate pot fi autorizate numai acolo unde instalarea unei rețele publice de canalizare nu se justifică din punctul de vedere al impactului asupra mediului sau din motive economice. (…) Sistemele individuale adecvate care vor fi utilizate pentru colectarea sau epurarea apelor uzate vor trebui să respecte următoarele standarde”, se mai arată în nota de fundamentare a HG 714/2022.

Adriana Coman

Recent Posts

Ce pensie va avea Klauss Iohannis? Experții au făcut deja calculul

Klaus Iohannis, fost profesor de fizică la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, și-a…

34 de minute ago

Guvernul întărește restricțiile! Sălile de jocuri de noroc interzise în localitățile mici

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a discutat despre relocarea sălilor de jocuri de noroc din localitățile…

4 ore ago

Statul oferă un ajutor de 2,25 miliarde de lei! Înscrierile încep curând

Un ajutor de 2,25 de miliarde de lei va fi disponibil pentru români, echivalentul a…

6 ore ago

Finanțare de până la 1,5 milioane de euro pentru fermieri! Cererile se depun până la finalul lunii

O veste bună pentru fermieri: aceștia vor beneficia de finanțare prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor…

8 ore ago

Se dau câte 20.000 de lei! Cine primește banii

Programul "Casa Verde Fotovoltaice" a fost relansat, oferind românilor ocazia să obțină 20.000 de lei…

10 ore ago

De ce sărbătorim Ziua Muncii pe 1 mai? Originile nu sunt în comunism

Ziua Muncii, sărbătorită pe 1 mai, este o ocazie specială în multe țări din întreaga…

12 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.