Actual Lifestyle

Primarul Nicușor Dan are o idee: să cumpere de la moștenitor jumătate din  Muzeul Storck. Urmează decizia Consiliului

Primarul Nicușor Dan are o idee: să cumpere de la moștenitor jumătate din  Muzeul Storck. Urmează decizia Consiliului
FOTO: Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck

Primăria Capitalei vrea să cumpere o jumătate din imobilul „Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”, scoasă la vânzare de unul dintre moștenitori. Primarul general Nicușor Dan a anunțat că în următoarea ședință de consiliu va supune aprobării consilierilor generali un proiect de hotărâre prin care primăria să exercitare dreptul de preempțiune pentru jumătate din imobilul „Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”, scoasă la vânzare de unul din moștenitori.

Primarul Capitalei intenţionează să cumpere jumătate din  Muzeul Frederic Storck. Unul dintre moștenitori îşi vinde partea

Clădirea, situată pe strada Vasile Alecsandri nr. 16, din sectorul 1, este monument istoric și datează din anul 1914.

„Consider că exercitarea dreptului de preemțiune de către Municipalitate ar fi singura oportunitate de a păstra intact acest monument, fiind cea mai valoroasă operă a sculptorilor Karl şi Frederick Storck, precum şi a pictoriței Cecilia Cuțescu Storck din România. Este singurul imobil din ţară unde se păstrează reperele reunite ale operei acestor trei artişti”, a scris pe Facebook Nicușor Dan.

Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cutescu-Storck este casa care a aparţinut familiei Storck, o construcţie ridicată în anul 1911 şi finisată doi ani mai târziu, în 1913. Casa a aparţinut unei familii compuse din artişti plastici, care se ocupau cu sculptura. Operele sale pot fi admirate atât în interiorul muzeului, cât şi în grădina interioara, deschisă vizitatorilor.

Familia Storck a fost compusă din sculptorii Karol, Carol şi Frederic Storck, dar şi pictoriţa Cecilia Storck, soţia lui Frederic. Cea din urmă membră, Cecilia Cutescu Stork, a trăit între anii 1879 şi 1969 şi a fost prima femeie care a  ocupat funcţia de profesor într-o academie de arte din întreaga Europă. Ea ţinea ore de pictură şi artă decorativă în cadrul Şcolii de Belle-Arte din Capitală.

Foto: Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck

Patrimoniul Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck este constituit din donația făcută în octombrie 1951 de către Cecilia Cuțescu-Storck și de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Capitalei.

În prezent, muzeul funcționează ca filială a Muzeului Municipiului București, în baza unui contract de comodat cu cei doi moștenitori ai casei, care au oferit imobilul pentru expunerea și conservarea colecției.

„Având în vedere că în luna decembrie a anului trecut, unul dintre moștenitori a înștiințat PMB că dorește să vândă cota de 1/2 din imobil, Comisia de analiză a solicitărilor privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Municipiul București pentru imobile monumente istorice a decis exercitarea dreptului de preemțiune”, a adăugat primarul general.