Actual Lifestyle

Primul procuror care recunoaște greșelile colegilor din DNA și îi trimite înapoi la școală. Sfatul lui: ”Nu mai fiți călăi”

Primul procuror care recunoaște greșelile colegilor din DNA și îi trimite înapoi la școală. Sfatul lui: ”Nu mai fiți călăi”

Fiecare copac are uscăturile lui, așa și cu oamenii sistemului de stat, indiferent ce instituții ale statului român ar reprezenta. Există oameni care își fac bine treaba, culmea ironiei, o fac și pe a celorlalți, și nu ies deloc în evidență. Bun camarad, dar și specialist în domeniul judiciar, un fost procuror recunoaște că în marile dosare supuse prescripției există recuperarea prejudiciului, în civil. Deci statul nu pierde nimic și punctum.

PRIMUL procuror care recunoaște greșelile colegilor din DNA și îi trimite înapoi la școală. Sfatul lui: ”Nu mai fiți călăi”

Concret, fostul procuror DIICOT Ionel Tudosan este și primul om din domeniu care vorbește deschis. Prin expunerea sa, Ionel Tudosan arată de ce nu este de acord cu procurorii DNA care susțin că statul va fi prejudiciat cu 1,2 miliarde de euro ca urmare a închiderii dosarelor de corupție.

Amintim că anterior, DNA a anunțat că 557 de dosare penale de corupție vor fi închise din cauza deciziilor Curţii Constituţionale (CCR) şi ale Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind prescripţia.

Fostul procuror vine cu o opinie avizată și susține că în cazul dosarelor închise, cei prejudiciați pot solicita continuarea proceselor, pentru recuperarea banilor, pe cale civilă.

„Pentru că se tot plâng diverse instituții de faptul că în mai multe dosare penale o să se dispună încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția, conform deciziilor CCR și ICCJ, să concluzionam: Se prescrie doar răspunderea penală, respectiv nu se mai aplică o pedeapsa, însă acest fapt nu implică și neobligarea inculpaților la plata prejudiciilor cauzate de ei. Cauza, sub aspectul laturii civile, poate continuă fie din oficiu, fie la cererea părții prejudiciate.”

De ce „lamentările DNA” sunt gratuite

În opinia specialistului, ”lamentările DNA ori PICCJ, când invocă diverse prejudicii, sunt făcute în mod gratuit, pentru a induce o anumită stare de nemulțumire în rândul populației și a atrage oprobriul public asupra CCR și ICCJ, care au pronunțat deciziile respective.

Niciuna însă nu vorbește despre termenele foarte lungi în care acele cauze nu au fost soluționate, pentru că în acest caz s-ar atrage răspunderea lor, procurori ori judecători. Și mai este un aspect, neglijat de majoritate, aspect de natură psihologică: de ce-și doresc atât de mult să se aplice neapărat o pedeapsa penală, să stea omul obligatoriu la pușcărie!!!???.”

Așadar, „lamentările DNA ori PICCJ” sunt gratuite, tocmai pentru a induce o stare de nemulțumire în rândul populației și pentru a atrage oprobiul public asupra CCR și ICCJ.

Care este sfatul specialistului

Fostul procuror Ionel Tudosan susține că autorii comunicatelor nu înțeleg care este rolul prescripției peale și îi trimite înapoi, la școală, să învețe.

„Aceste instituții, mai precis cei care se dedau la astfel de comunicate, am impresia că nici nu-și dau seama care este rostul prescripției, de ce a fost introdusă ea că o cauza de nepedepsire în legislația penală. Mergeți iarăși la școală, băieți, citiți și reveniți după aceea! Sau măcar faceți seminarii și pe această tema, că de corupție și fapte asociate acesteia cred că v-ați săturat! Nu mai fiți călăi!”, a scris fostul procuror, într-o postare pe Facebook.

Încă din primul an la facultatea de drept se învață prescripția simplă și prescripția extinctivă. Noua legislație face referire le prescripție in extenso, ținând cont și de faptul evident că multe dosare stau în setrarele procurorilor până ”la sfântu așteaptă”, vorba reclamei.