International

Prinicpali aliați ai Ucrainei își temperează optimismul. Evaluările experților militari sunt tot mai sumbre

sursă foto: Getty Images
FOTO: Getty Images

Tot mai mulți oficiali de rang înalt, atât europeni cât și americani lansează evaluari sumbre referitor la capacitatea trupelor lui Volodmir Zelenski de a recuceri teritorii confiscate de Federața Rusă.

În acest sens, un diplomat de rang înalt punctat faptul că următoarele două săptămâni din contraofesniva ucraineană sunt decisive pentru rata de succes a Ucrainei în ceea ce Rusia a numit Operațiunea Specială de Eliberare.

Ucraina se îndepărtează pe zi ce trece de o posibilă victorie

„Este însă extrem de improbabil ca ei să realizeze avansuri care să schimbe, cu adevărat, echilibrul acestui conflict”, a subliniat oficialul occidental. Mike Quigley, congresman democrat din Ilionois, a luat pare la discuțiile purtate pe continentul european între comandanții americani și soldații lui Zelenski.

Congresman-ul american a dat de înțeles că discuțiile între cadrele militare de peste Ocean și oficialii armatei ucrainene au scos la suprafață „obstacolele” pe care ofensiva Kievului trebuie să le depășească și, totodată, au connsemnat faptul că ucraineii traversează cel mai dificil moment al războiului.

la rândul lor aliații britanici au întocmit harta celor cinci mari concentrări pe care Moscova le-a mobilizat în Ucraina. Ministerul britanic de Apărare a precizat că Federația Rusă a dislocat o forță militară impresionantă pe întregul arc sud-estic al teritoriului ucrainean.

Principalele obstacole peste care trebuie să treacă contraofensiva ucraineană

„Invazia ilegală și neprovocată a Ucrainei continuă”, a scris ministerul britanic pe rețeaua de comunicare X (Twitter), însă fără a da alte informații sau comentarii. În cursul săptămânii trecute, Londra a oferit o explicație cel puțin surprinzătoare, și anume, operațiunile ucrainenilor sunt încetinite de vegetația luxuriantă de pe terenurile agricole nelucrate în cele 18 luni de război.

„Lăstărișul care crește pe câmpurile de luptă din sudul Ucrainei este, probabil, un factor care contribuie la progresul în general lent în zonă. Terenurile predominant arabile din zona de luptă au fost lăsate în paragină timp de un an și jumătate, iar reapariția buruienilor și arbuștilor s-a accelerat în condițiile unei veri calde și umede.

Vegetația ajută la camuflarea pozițiilor defensive rusești și face câmpurile de mine mai greu de curățat. Deși lăstărișul poate oferi, de asemenea, acoperire pentru mici atacuri de infanterie camuflate, efectul net este acela de a îngreuna avansarea ambelor părți”, a transmis instituția amintiă într-o informare din data de 3 august.

Pe lânga tehnica militară avansată, ucrainenii primesc sprijin din partea georgienilor care au de luat o revanșă în fata Rusiei. Pentru mulți dintre aceștia, acțiunea expansionistă a Rusiei le evocă amintirea coșmarului prin care a trecut propria lor țară în confruntarea cu gigantul rus care pe vremuri le-a fost și stăpân. Mulți georgieni care au luptat în 2008 au călătorit în Ucraina pentru a lua armele de partea forțelor de la Kiev și la fel de mult au rămas pe fronturile Ucrainei, pentru a îngroșa numărul victimelor, potrivit europalibera.org.