Actual International

Prințul Charles, tras într-o poveste ca a Elenei Udrea. Se spune că a primit o valiză cu 1 milion de euro pentru fundația sa

Prințul Charles, tras într-o poveste ca a Elenei Udrea. Se spune că a primit o valiză cu 1 milion de euro pentru fundația sa

Acuzații fără precedent în media britanică cu privire la Prințul Charles. Viitorul rege, susțin ziarele de la Londra, ar fi acceptat o valiză cu 1 milion de euro în numerar pentru fundația sa caritabilă. Banii i-ar fi fost dați de un șeic miliardar din Qatar.

Prințul Charles, tras într-o poveste ca a Elenei Udrea. Se spune că a primit o valiză cu 1 milion de euro pentru fundația sa

Cazul seamănă cu cel al Elenei Udrea, acuzată că ar fi primit o geantă cu bani la minister, pentru Gala Bute, și condamnată pentru asta doar pe baza unor declarații, fiindcă probă directă nu a existat.

Această poveste privind banii cash primiți de Prințul Charles vine într-un moment delicat pentru acesta. Recent, alteța sa respinsese o serie de acuzaţii privind o practică prin care fundația caritabilă a prinţului accepta „bani contra acces” în structurile sale, iar Poliţia Metropolitană şi Comisia de Caritate au investigat practicile de strângere de fonduri, inclusiv vânzarea de onoruri. S-a afirmat și că cel mai apropiat confident al lui Charles, Michael Fawcett, a obţinut o distincţie pentru un miliardar saudit. Aceasta este o poveste mai veche.

The Mail on Sunday a dezvăluit, anul trecut, un scandal de „plăți numerare pentru onoare”, care a dus la demisia celui mai apropiat confident al lui Charles, Michael Fawcett, din funcția de director executiv al acestuia.

Acest ziar a publicat o scrisoare care a dezvăluit că domnul Fawcett s-a oferit să ajute un magnat saudit să obțină atât cetățenia britanică, cât și calitatea de cavaler.

În povestea de acum, miliardarul saudit, cel care i-ar fi dat banii Prințului Charles este șeicul Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani, fostul prim-ministru al Qatarului. Şeicul, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a fost supranumit „omul care a cumpărat Londra”, după ce şi-a folosit averea, precum şi influenţa sa asupra fondului Qatari Wealth, pentru a face investiţii uriaşe în Londra. El este şi proprietarul unuia dintre cele mai bogate cluburi de fotbal din lume, Paris Saint-Germain.

The Guardian scrie că banii i-au fost înmânaţi moştenitorului tronului britanic în mai multe tranșe. Într-o valiză la o anumită ocazie, într-un geamantan cu o altă ocazie, precum şi în saci de transport Fortnum & Mason, magazinul de lux care deţine un mandat regal pentru a aproviziona cu alimente casa prinţului – „Clarence House”.

Sumele de bani au fost oferite în anul 2015. Jurnaliștii scriu că se presupune că aceste predări ar fi avut loc în timpul unor întâlniri între cei doi bărbaţi, inclusiv o întâlnire privată între patru ochi la „Clarence House”.

Daily Mail scrie azi că suma primită de la șeic pentru Fundația de Caritate Prințul de Wales ar fi de 3 milioane de euro. Ea s-a făcut în numerar și indică faptul că doar în acele pungi de la băcănie a fost echivalentul a 820.000 de lire sterline – adică 1 milion de euro.

Conform acestei publicații, Prințul Charles ar fi primit banii de la șeicul Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani, fostul prim-ministru al Qatarului, în perioada 2011 și 2015.

The Guardian: „Au fost urmate toate procesele corecte”

Într-o declaraţie, un purtător de cuvânt al Clarence House a declarat că banii daţi în timpul întâlnirii din 2015 au fost „trecuţi imediat la una dintre organizaţiile caritabile ale prinţului, fiind urmate toate procesele corecte”, relatează The Guardian.

Valiza care conţinea banii a fost preluată de doi consilierii a lui Charles, care ar fi numărat manual banii. Se spune că consilierii au cerut Coutts, banca privată care acţionează pentru familia regală, să colecteze banii. Fiecare plată a fost depusă în conturile fondului caritabil al Prinţului de Wales (PWCF). Nu există nicio sugestie că plăţile au fost ilegale, a relatat astăzi Sunday Times.
Contabilii spun că acceptarea de numerar cu bună-credință constituie o donație caritabilă legitimă. Dar politica actuală a cadourilor regale spune că membrii familiei „nu trebuie să accepte niciodată” bani, dar pot accepta „un cec” în numele unei organizații de caritate, precizează și Daily Mail.