Actual

Problemele examenului de Bacalaureat au început astăzi! Cum au arătat subiectele la limba și literatura română

perle bacalaureat 2021
Sursa foto: evz.ro

Primul examen scris din cadrul examenului ce marchează finalizarea liceului, examenul de Bacalaureat, a început astăzi, pe data de 26 iunie, la ora 9:00. Subiectele pe care elevii au fost nevoiți să le rezolve au avut o dificultate medie, conform ministrului Educației, Ligia Deca. 

Elevii ce au studiat pe filieră teoretică, la profilul real, au avut la subiectul I de citit un fragment extras din „Ion Creangă, viața și operă”, scris de George Călinescu. Mai apoi, aceștia au trebuit să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care era necesar să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să își exprime recunoștința față de școlile în care au fost formați. În redactarea acestui text, era necesar ca elevii să se raporteze atât la viața personală cât și la cunoștințele și experiențele lor culturale.  

Cum au arătat subiectul II și subiectul III 

Elevii care au studiat în cadrul unui profil real, au avut de comentat într-o limită de minimum 50 de cuvinte poezia „A mele versuri…”, de Alexandru Vlăhuță, pentru a putea obține punctajul aferent subiectului II. 

La ultimul subiect din cadrul examenului, subiectul III, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care au trebui să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, ce aparține fie autorului Liviu Rebreanu sau autorului Camil Petrescu. Absolvenții pofilelor umane au avut la alegere același opere, însă au avut de realizat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care aveau de caracterizat un personaj din operele autorilor. Adică absolvenții au avut de ales între operele „Ion” și „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.  

Absolvenții de liceu au spus că subiectele au fost ușoare, și că s-au descurcat, iar acum așteaptă cu nerăbdare publicarea rezultatelor, și proba următoare, care va fi pe data de 27 iunie 2023. Proba de mâine din cadrul „examenului maturității” va fi cea obligatorie a profilului, iar miercuri se va da examenul scris la proba la alegere a profilului și specializării. 

Care au fost condițiile de intrare în sălile de examen anul acesta 

Accesul candidaților la examen în sălile de examen s-a realizat pe baza unui act de identitate, fie carte de identitate sau pașaport. Pentru rezolvarea acestor subiecte, elevilor le-a fost permisă utilizarea exclusivă a pixurilor de pastă de culoare albastră și a stilourilor cu cereală albastră, astfel orice altă culoare fiind nepermisă în examen.  

De asemenea, în sălile de examen a fost absolut interzisă introducerea bagajelor, precum ghiozdane, rucsacuri, genți sau poșete, iar toate acestea, alături de absolut toate deviceurile inteligente au trebui să fie lăsate în sala de bagaje, pe tot parcursul examenului, fiind posibilă ridicarea acestora de abia după finalizarea examenului și predarea lucrării, potrivit Libertatea

Programa pentru anul acesta a fost mai voluminoasă față de examenul de anul trecut, când fuseseră eliminate toate operele apărute în perioada interbelică. Elevii au avut de studiat operele scrise de toți autorii din programa pentru examen, astfel au fost nevoiți să învețe scriiturile lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu.