Lifestyle

Prof. dr. Vlad Ciurea, despre super alimentul care hrănește celula nervoasă. „Sunt bune și dau energie…”

Prof. dr. Vlad Ciurea, despre super alimentul care hrănește celula nervoasă. „Sunt bune și dau energie…”

Dulciurile naturale sunt aur pentru celula nervoasă. Fructele, mierea de albine, gemurile fără zahăr și ciocolata amăruie sunt benefice pentru creier, spune prof. dr. Vlad Ciurea, neurochirurg.

Ciurea : Alegeți ciocolata neagră cu conținut mare de cacao

„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie.

Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase,” a precizat dr. Vlad Ciurea, într-o postare pe Facebook.

Dacă sunteți iubitori de ciocolată, neurochirurgul recomandă ciocolata amăruie, însă nu cea umplută, ci aceea care are o concentrație cât mai ridicată de cacao.

„Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao,” atrage atenția medicul.

Și Mihaela Bilic, medic nutriționist și expert în boli metabolice, încurajează consumul de ciocolată neagră. Ea spune că ciocolata neagră, cu un conținut de minim 70% cacao, este un superaliment. Este bogată în antioxidanți, polifenoli, minerale și alte substanțe esențiale, ceea ce o face să fie un adevărat medicament pentru organism.

Ciocolata neagră posedă o acţiune antioxidantă

„Din punct de vedere nutritiv boabele de cacao conţin 50-57% grăsimi (unt de cacao), 12%fibre şi 5-7% proteine. Ciocolata neagră posedă o acţiune antioxidantă ieşită din comun datorită polifenolilor ce pot reprezintă 12-48% din greutatea bobului de cacao. Un singur pătrăţel de ciocolată neagră cu 70% cacao conţine de 2 ori mai mulţi polifenoli decât un pahar de vin roşu şi are un efect antioxidant identic cu o ceaşcă de ceai verde corect infuzat”, spune nutriționistul.

7 beneficii dovedite ale ciocolatei negre asupra organismului

1. Ciocolata neagră este  nutritivă. În cazul în care consumi ciocolată cu un procent mare de cacao (70-85%), atunci este într-adevăr nutritivă. Ciocolata neagră este bogată în fibre solubile și minerale.

100 g de ciocolată neagră de 70-85% cacao conține:

  • 11g fibre din doza zilnică recomandată
  • 67% fier din doza zilnică recomandată
  • 58% magneziu din doza zilnică recomandată
  • 89% cupru din doza zilnică recomandată
  • 98% mangan din doza zilnică recomandată
  • o cantitate considerabilă de potasiu, zinc și seleniu

2. Ciocolata neagră este o sursă puternică de antioxidanți

Unitatea de măsură ce înregistrează activitatea antioxidanților din mâncare au identificat boabele de cacao neprocesate ca fiind printre cele mai eficiente dintre alimentele testate.

Ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici, care sunt activi biologici și funcționează ca și antioxidanți. Aceștia conțin, printre altele și polifenoli și flavanoli. Un studiu arată că ciocolata neagră și cacao conțin mai mulți antioxidanți, polifenoli și flavanoli decât alte fructe care au fost testate, printre care mure și alte fructe de pădure.

3. Ciocolata neagră poate îmbunătăți fluxul sângelui și poate scădea presiunea arterială

Flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, căptușeala arterelor, pentru a produce oxid nitric, care este un gaz. Una dintre funcțiile oxidului nitric este de a trimite semnale arterelor pentru a se relaxa, fapt ce reduce rezistența la fluxul sanguin, deci reduce presiunea arterială.

4. Ciocolata neagră crește colesterolul bun (HDL) și protejează colesterolul rău (LDL) de oxidare

Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți anumiți factori importanți ce cauzează bolile de inimă. Într-un studiu controlat, pudra de cacao s-a dovedit a fi eficientă în a scădea considerabil colesterolul rău (LDL) oxidat la bărbați și în a crește colesterolul bun (HDL).

5. Ciocolata neagră poate scădea riscul de boli cardiovasculare

Compușii din ciocolata neagră par a fi extrem de protectivi împotriva oxidării colesterolului rău (LDL). Pe termen lung, aceasta ar putea cauza mult mai puțin colesterol depus în artere și un risc mai mic al bolilor de inimă.

Așadar, consumul de 2-3 ori pe săptămână de ciocolată neagră scade riscul plăcii calcificate în artere cu până la 32%.

6. Ciocolata neagră protejează pielea de soare

Compușii bioactivi din aceasta pot fi de ajutor și pielii tale. Flavonolii pot proteja împotriva deteriorării pielii cauzate de soare, îmbunătățind fluxul sanguin către piele și crescând densitatea pielii și hidratarea.

7. Ciocolata neagră poate îmbunătăți funcția creierului

Ciocolata neagră conține substanțe stimulante, precum cofeina și teobromina, care ar putea fi motivul cheie pentru care aceasta îmbunătățește funcția creierului pe termen scurt. Având atâtea motive la dispoziție pentru care ciocolata neagră, respectiv ingredientul său magic: cacao, este benefică sănătății noastre, nu este indicat să o consumăm în exces și cu atât mai puțin să o înlocuim cu mesele principale.