Social

Programul cornul și laptele se întrerupe! Când se va relua distribuirea alimentelor

programul-cornul-laptele-intrerupe

Programul cornul și laptele se întrerupe pe o perioadă nedeterminată. Este o nouă sincopă care va afecta mai ales elevii din mediul rural.

Programul cornul și laptele se întrerupe și va fi reluat abia în 2024. Ceea ce va genera o situație critică, mai ales pentru școlile din mediul rural. Este o situație paradoxală, în condițiile în care autoritățile au crescut numărul de porții distribuite elevilor în anul școlar 2023-2024.

Programul a fost implementat în 2002. România cheltuie anual peste 100 de milioane de euro pentru a asigura zilnic aceste alimente de care beneficiază aproape 1,9 milioane de elevi.

Conform unui studiu realizat în 2020, unul din zece copii nu are suficientă mâncare și se duce flămând la culcare seara. Potrivit aceleiași surse, 80% dintre copiii și tinerii aflați la școală și care trăiesc în mediul rural muncesc în gospodării.

Totodată, datele Eurostat arată că România este cea mai afectată țară de sărăcie din UE. Potrivit statisticilor din 2021, 34,4% din populație este în risc de sărăcie și excluziune socială. Este cel mai mare nivel înregistrat la nivelul Uniunii Europene.

De ce se întrerupe programul cornul și laptele

Motivul este unul cât se poate de simplu – a expirat contractul cu firmele care furnizau aceste produse. Încheierea de noi contracte, pe următorii șase ani, va fi făcută de consiliile judeţene cel mai devreme în ianuarie 2024. Și asta pentru că, potrivit prevederilor legale, consiliile judeţene trebuie să organizeze noi licitații și să încheie alte contracte. Iar cel mai probabil acest proces va dura câteva luni.

„Realist vorbind doar în ianuarie vom avea pentru copii aceste produse. Faţă de anii trecuți au fost introduse și școlile speciale”, a declarat Cristian Moș, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, citat de Antena3 CNN.

Până atunci, elevii vor mânca la școală din ce își vor aduce de acasă. Însă nu toți părinții au resursele financiare sa asigure pachetul pentru școală.

Care este bugetul alocat pentru anul în curs

În anul școlar 2022-2023, Guvernul a plătit 6,63 de lei pe săptămână pentru porția unui singur elev. Cu aproape un leu mai mult decât anul trecut. Astfel, bugetul alocat pentru anul școlar 2022-2023 a fost cu 62 de milioane de lei mai mare. Per total, suma a fost de 563 de milioane de lei.

Ironia este că, pentru anul școlar 2023-2024, autoritățile au anunțat că se vor distribui mai multe porţii de lapte şi produse lactate decât în anii precedenţi. De asemenea, s-au introdus și produse adecvate pentru elevii cu intoleranță la gluten, lactoză sau la alte ingrediente. Astfel, în noul an școlar, elevii ar fi trebuit să primească trei porţii de lapte, față de două anterior, și două porţii de produse lactate, față de una. Totodată, a fost crescut și numărul porţilor de produse de panificaţie, la cinci în loc de trei. De asemenea, s-a crescut și numărul de porţii de fructe şi/sau legume la două, comparativ cu una, anul trecut. Mai mult însă, au fost introduse produse adecvate pentru elevii cu intoleranță la gluten, lactoză sau la alte ingrediente.

Pentru anul şcolar 2023-2024, bugetul programului este de aproape 750 milioane lei. Din aceștia, 86 de milioane reprezintă ajutor financiar din partea Uniunii Europene.