Lifestyle

Protestele continuă în Belarus. O nouă demonstranţie masivă la Minsk

Protestele continuă în Belarus. O nouă demonstranţie masivă la Minsk

În capitala Belarusului, Minsk, a avut loc ieri o nouă manifestație masivă în care s-a cerut demisia președintele autoritar Aleksandr Lukașenko. Demonstranții au sfidat în acest fel autoritățile, care îi avertizaseră să nu iasă în stradă.

La Minsk a avut loc, ieri, o nouă manifestație masivă, la exact două săptămâni de la alegerile prezidențiale, în urmă cărora Aleksandr Lukașenko a fost declarat câștigător cu un scor zdrobitor, 80% din voturi.

Rezultatul a fost, însă, considerat viciat atât în Belarus, cât și în capitalele occidentale, iar primele proteste s-au declanșat chiar în seara alegerilor. În primele zile, forțele de securitate au intervenit brutal împotriva manifestanților, sute dintre aceștia fiind răniţi și câteva mii arestați.

Minskul a făcut unii pași înapoi, când protestatarilor li s-au alăturat și muncitori din fabricile de stat, însă, ulterior, Lukașenko revenit la un ton dur şi amenințător și chiar și armata a fost scoasă în stradă pentru a apăra unele obiective.

Lukașenco i-a numit ”șobolani” pe protestatari

Într-un mesaj oficial transmis ieri, Ministerul Apărării i-a comparat pe protestatari cu fasciştii. Imagini filmate tot ieri îl arată pe Lukașenko purtând o vestă antiglonț la coborârea dintr-un elicopter, care a aterizat în zona palatului prezidențial, și având în mână o armă automată Kalașnikov, fără încărcător. Președintele Belarusului a avut și o ieșire dură la adresa demonstranților, pe care i-a numit.

Manifestaţia de ieri nu a fost marcată de incidente violente, însă există dispute cu privire la numărul de persoane care s-au aflat în stradă: 20.000 potrivit televiziunii de stat, aproximativ 200.000 după cum afirma un martor citat de Reuters.

Agenția observă și că Lukașenko nu a fost niciodată atât de puternic contestat ca la actualele proteste. Aleksandr Lukașenko e considerat ultimul dictator al Europei și, de la venirea sa la putere, în 1994, niciun scrutin nu a fost considerat de observatorii externi drept liber și democratic

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *