Actual

PSD doreşte revenirea la piaţa reglementată de energie electrică. Au social democraţii interese ascunse?

PSD doreşte revenirea la piaţa reglementată de energie electrică. Au social democraţii interese ascunse?

PSD susţine revenirea la piața de energie reglementată de la 1 ianuarie 2023, iar pentru asta în prezent se vehiculează variantele unor preţuri fixe la energia electrică, dar cifrele sunt încă în discuţia coaliţiei şi pot suferi modificări.

 

PSD doreşte revenirea la piaţa reglementată de energie electrică. Au social democraţii interese ascunse?

Principalele decizii cerute de PSD și discutate în coaliție sunt păstrarea plafoanelor de 0,68 de bani pe kwh şi 0,80 de bani pe kwh pentru consumatorii casnici, iar pentru ce depăşeşte pragul de 255 kwh, ar putea fi stabilit, de exemplu, un preţ fix de 1 un leu pe kwh. Pentru industrie ar putea fi un preţ fix de 1,3 lei pe kwh. O astfel de revenire la o piața reglementată ar urma să aibă loc de la 1 ianuarie 2023, iar măsura ar fi susţinută timp de 2 ani. Planul ar putea fi discutat joi când ar urma să aibă loc următoarea şedinţă de coaliţie.

Piața reglementată de energie ar aşterne puţină linişte socială

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea a explicat pentru RFI de ce vrea PSD revenirea la piața reglementată de energie spunând că acest lucru ar aşterne puţină linişte socială.

 ”Este un lucru pe care-l susținem de mai multă vreme și credem că este cea mai bună soluție în această perioadă, pentru a proteja într-adevăr și economia, dar și consumatorii casnici și pentru a avea predictibilitate și un pic de liniște socială, dacă vreți, astfel încât consumatorii să știe, să poată să vadă pe o perioadă de timp care este prețul pe care-l plătesc și care sunt ofertele pe care le primesc de energie electrică. Cred că este un lucru care poate să facă bine inclusiv furnizorilor din piață serioși, care-și doresc acest lucru, să știți că este o chestiune care e împărtășită”.

Există o posibilă colaborare între PSD și ENEL România?

În altă ordine de idei, există informaţii potrivit jurnaliștilor rptv.ro care au intrat în posesia textului propus de PSD, că ar exista o posibilă colaborare între PSD și ENEL România în vederea elaborării conținutului documentului. Cel ce a redactat documentul este chiar un angajat al ENEL România, Mircescu Lucian-Constantin.

Dezvăluirea despre elaborarea acestui document, care arată colaborarea dintre PSD si Enel, a fost făcută și în emisiunea de aseară a Ancăi Alexandrescu – Culisele puterii, de la Realitatea. Ea a prezentat și draftul documentului.

 

„Ca membru al coaliției, PSD a fost prezent la toate discuțiile și deciziile care privesc domeniul energetic, implicit la scrierea și modificarea OUG 27/2022. Orice declarații contestatare ne arată că PSD se contrazice singur: una discută în guvern și alta spune în spațiul public.

Prin OUG 27/2022, România practică un sistem similar cu norma de bază a pieței reglementate: consumatorul final plătește un preț fixat printr-o lege. Tarifele pentru electricitate și gaz sunt plafonate, până în august 2023. Aceasta este o măsură care protejează consumatorii de fluctuațiile majore ale prețurilor energiei de pe piețele internaționale. Astfel, guvernul ia de pe umerii cetățenilor și a firmelor greaua povară a unor facturi mai mari la gaz și electricitate. Oamenii plătesc mai puțin, iar companiile au o predictibilitate a prețurilor”, arată jurnaliştii.

În cadrul întâlnirilor pe subiectul energiei, singurii actori implicați care au solicitat revenirea la piața reglementată au fost furnizorii de energie.

În Ordonanța de Urgență propusă de PSD pentru a reduce impactul creșterii prețurilor la energie, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru companii se regăsesc următoarele aspecte:

  • documentul vizează menținerea unui preț final pe care consumatorul ȋl va suporta și compensarea diferenței de către stat, direct la furnizor;

  • revenirea provizorie la sistemul prin care ANRE intermediază contractele dintre consumatori și producători;

  • prețul maxim de vânzare pentru producători este de 450 Lei/MWh;

  • nivelul de compensare pentru producători va fi stabilit după o evaluare a ANRE, luând ȋn calcul că profitul acestora să nu depășească 10%;

  • noile reglementări se aplică și contractelor deja semnate ȋntre consumatori și furnizorii de energie;

  • pe parcursul anului 2023 (1 ianuarie-31 decembrie), consumatorii casnici al căror consum mediu lunar, în anul 2022, a fost între 0,01-300 kWh, vor plăti 0.8 lei/kwh, cu TVA inclus, pentru un consum de maxim 255 kWh/lună. Dacă se depășește aceste plafon, prețul va fi de 1 leu/kwh;

  • companiile vor plăti 1 leu/kwh;

  • consumatorii vulnerabili, instituțiile publice, precum școli sau spitale, IMM-urile și companiile de stat, precum Metrorex, vor avea, de asemenea, prețuri reglementate.