Social

PSD vrea să introducă o nouă taxă! Cine sunt românii vizați

Administrația încearcă să convingă Comisia Europeană să reducă obiectivul privind deficitul bugetar. Răspunsul autorităților de la Bruxelles este încă necunoscut. Ministrul Boloș emite restricții stricte, în același timp în care liderii PSD și PNL sunt îngrijorați de pierderea sprijinului.

Social-democrații cer suprataxe pentru locuințele cu o valoare mai mare de 500.000 de euro, mai precis  o taxă de 1%, însă, această idee este respinsă de PNL.

PNL nu este de acord cu noua taxă

Administrația Ciolacu se gândește să adauge o taxă pe proprietățile evaluate mai mult de 500.000 de euro. Concret, se vorbește despre implementarea unui impozit special de 1% pe bunurile unei persoane care depășesc 500.000 de euro. Economistul Tănase Stamule, care a participat la negocieri din partea PNL, a vorbit despre această măsură. El a subliniat că, deși PSD a făcut această propunere, PNL a respins-o și a prezentat în locul ei o serie de contraargumente.

„Dacă ai un apartament şi ai mai primit moştenire, trebuie să plăteşti impozit suplimentar. Dacă stai într-o casă în centru, primită moştenire, trebuie să plăteşti suplimentar. PNL este total împotrivă. Nu este corect să penalizăm oamenii care au strâns avere, pentru că oamenii deja au fost impozitaţi atunci când şi-au cumpărat acele bunuri”, a declarat Tănase Stamule.

Supraimpozitul este datorat de toți cei care dețin bunuri în valoare de peste 500.000 de euro, cum ar fi case, apartamente sau terenuri.

„500.000 de euro este un plafon foarte mic. Două apartamente în Bucureşti pot însemna 500.000 de euro. Ar însemna de la 500-600 de lei, un impozit la 5.000 de euro. Avem centre mari din România unde doar terenul unei case poate fi evaluat la 500.000 de euro, ceea ce ar însemna să dăm oameni mai săraci afară din case şi să se mute oameni mai bogaţi”, a spus avocatul de business Gabriel Biriş, potrivit România TV.

Guvernul încearcă să acopere gaura din buget

Necesitatea de a genera mai mulți bani pentru buget pentru a închide deficitul bugetar în 2023 a servit drept impuls inițial pentru acest plan. Drept urmare, s-a considerat că adăugarea unei prime pentru reședințele cu o valoare de peste 500.000 de euro ar ajuta la colectarea fondurilor necesare.

Potrivit ministrului de finanțe al României, Marcel Boloș, cheltuielile publice din prima jumătate a anului au fost cu 40 de miliarde de lei mai mari decât banii primiți pentru buget. Primele modificări sunt discutate de coaliția de guvernare, în special revizuirea scutirii de la plata primelor de asigurare de sănătate.

„Angajații care acum sunt exceptați de la plata contribuției la asigurările de sănătate, de 10% din salariul brut, precum cei din construcții și industria agroalimentară, mai precis aproape 900.000 de români, nu trebuie să mai beneficieze de această facilitate.

Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale, dar și în zona acestor impozite indirecte, mai ales pe consum, pentru ca mai apoi să avem problemele de fond, pe marile servicii publice. E nedrept, din această perspectivă, ca alții în locul tău să plătească această contribuție la asigurările sociale de sănătate, e un minim de decență în a asigura un sistem contributiv la asigurările de sănătate”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.