Social

Psiholog ungar: Presa nu ar trebui să dea curs informațiilor negative, care nu au o bază corespunzătoare

Psiholog ungar: Presa nu ar trebui să dea curs informațiilor negative, care nu au o bază corespunzătoare

Este nevoie de măsuri imediate pentru schimbarea comportamentului cetățenilor ungari față de vaccinul anti-COVID-19, transmite Erzsébet Németh, psiholog ungar.

Specialistul pledează pentru aplicarea unor stimulente, organizarea unei campanii de informare și pentru o comunicare concertată a persoanelor publice.

Erzsébet Németh a fost suprinsă de procentul mare al cetățenilor Ungariei care refuză să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Potrivit unui sondaj de opinie efectuat la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, la solicitarea Euronews, 47% din locuitorii țării refuză categoric să se vaccineze și 36% încă nu a luat nicio decizie în acest sens.

Sunt tot mai multe știri false despre vaccinare, iar un medic specialist în virusologie, care popularizează un vaccin anti-COVID-19, a fost amenințat cu moartea.

Potrivit psihologului, toate acestea arată că neîncrederea este foarte mare în societatea ungară, însă această neîncredere nu a început o dată cu epidemia. Politicienii încearcă să obțină pentru ei beneficii prin decredibilizare și denigrare reciprocă, ceea ce înseamnă că și puterea executivă își pierde automat credibilitatea.

Portalurile de socializare sunt pline de informații privind epidemia cu noul coronavirus, adepții teoriilor conspiraționiste și indecișii postează mult mai multe știri, în comparație cu cei care au încredere în vaccinarea anti-COVID-19.

Toate acestea au o bază psihosocială, potrivit căreia oamenii care au îndoieli încep să creadă și să răspândească tot felul de teorii nedemonstrate, susține Erzsébet Németh, care mai menționează că schimbarea atitudinii față de vaccinare ar putea fi obținută cel mai uşor prin instituirea obligativității vaccinului.

„Când omul nu poate evita ceva, atunci este predispus să arate și altora avantajele de care beneficiază (…). Cât vaccinarea poate fi evitată, va domina temerea și incertitudinea oamenilor. Oamenii pot fi determinați să se vaccineze prin prezentarea diferitelor documente care confirmă creșterea imunității și avantajele vaccinării. La fel de important este ca persoanele publice să spună același lucruri despre importanța vaccinului”, a afirmat specialistul ungar.

Presa nu ar trebui să dea curs informațiilor negative, care nu au o bază corespunzătoare

„Partidele politice trebuie să vorbească cel puțin despre importanța vaccinării, însă în această campanie ar putea fi implicate și ONG-urile și bisericile. Ar fi bine dacă factorii abilitați, inclusiv mass-media, ar prezenta cât mai urgent beneficiile vaccinului. Presa nu ar trebui să dea curs informațiilor negative, care nu au o bază corespunzătoare. Este nevoie de măsuri imediate pentru vaccinarea în masă”, a adăugat psihologul, potrivit RRA.