Social

Punctele de fidelitate, noua metodă prin care seniorii primesc mai mulți bani la pensie

finantare vouchere-250-lei proteste
sursa foto arhiva personala

Un număr mai mare de cetățeni români se pregătesc să primească un supliment la pensie. Există  o singură condiție de îndeplinit. Anunțul a fost făcut  de directorul general al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu. Este vorba despre punctele de fidelitate.

Această veste aduce bucurie pentru milioane de români, deoarece le aduce nu doar o majorare a pensiilor, ci și oportunitatea de a obține bonusuri semnificative.

Punctele de fidelitate

Baciu a explicat în detaliu cine va beneficia de aceste bonusuri și cum acestea vor contribui la sporirea veniturilor pensionarilor. Bonusurile, cunoscute sub numele de „puncte de fidelitate,” vor avea un impact semnificativ asupra cuantumului pensiilor. Oferind astfel sprijin esențial pentru o viață mai bună după pensionare.

„În noua lege am venit cu un număr de puncte suplimentar. Un fel de bonus pentru cei care rămân în activitate și realizează niște stagii de cotizare mai mari decât acel 25 de ani care este un stagiu considerat stagiu mediu de cotizare.

Între 25 și 30 de ani pentru fiecare an peste 25 de ani se acordă 0,5 puncte, între 30 și 35 de ani se acordă 0,75 de puncte pentru fiecare an care trece peste 30 de ani, iar peste 35 de ani un punct pentru fiecare an care se cotizează peste 35 de ani. Încercăm pe această cale să prelungim viața activă a oamenilor, oamenii să contribuie mai mult, încurajăm contributivitatea în sistemul public de pensii”, a explicat Daniel Baciu.

Pensii egale pentru toți seniorii

Baciu a explicat că, în trecut, au existat mai multe legi în vigoare, fiecare având propriul său mod de calcul al punctajului raportat la diverse stadii de cotizare. Acest lucru a condus la situații în care persoanele cu aceeași contribuție la sistemul de pensii primeau cuantumuri de pensii diferite. Cu toate acestea, noua formulă de calcul a pensiilor se angajează să corecteze această inechitate. Astfel, se urmărește obținerea unor pensii egale pentru toți cei care au contribuit în mod egal la sistemul de pensii.

„Cea mai importantă precizare pe care vreau să o fac cu privire la noua lege este faptul că numai prin noua formulă de calcul reușim să eliminăm inechitățile care s-au acumulat de-a lungul timpului în sistem. Au fost mai multe legi în vigoare de-a lungul timpului. Acel număr total de punctaj a fost raportat la stagii de cotizare diferite. În momentul de față avem cuantumuri de pensii diferite cu toate că avem contributivitate egală.

Prin noua formulă de calcul se elimină această inechitate. Astfel, la număr de punctaj, adică la contributivitate egală vor fi pensii egale în piață. Prin această formulă de calul eliminăm aceste inechități în totalitate”, a explicat Daniel Baciu, potrivit DailyBusiness.