International

Putin a scos armele nucleare pe străzile din Rusia. Le arată oamenilor cu ce ar putea distruge planeta

Putin a scos armele nucleare pe străzile din Rusia. Le arată oamenilor cu ce ar putea distruge planeta

Vladimir Putin a trimis pe străzile Rusiei un submarin nuclear de 3.000 de tone poreclit Balena sau Moby-Dick. Nava gigantică, a cărei lungime este de mai mult de 100 de metri – aproximativ cât un teren de fotbal – și-a făcut, vineri,  drum prin Kronstadt, în apropiere de Sankt Petersburg.

Submarinul va fi transformat într-un muzeu, ca punct culminant al unui proiect în curs de desfășurare la șantierul naval Nerpa din apropiere. Aici corpul său va fi reparat, iar părțile radioactive ale reactoarelor vor fi îndepărtate.

A fost difuzată o înregistrare video a companiei de stat Russia 1, care arată trecerea submarinului prin oraș.

Istoria submarinului

K-3 Leninsky Komsomol, care a fost construit la Molotovsk în 1957, a fost primul submarin nuclear al URSS.

În anul următor, a fost pus în funcțiune, navigând spre Zapadnaya List, în Peninsula Kola, în nord-vestul îndepărtat al Rusiei.

În iunie 1962, submarinul, cunoscut inițial sub numele simplu de K-3 – a străpuns gheața de la Polul Nord, marcând o etapă importantă pentru Uniunea Sovietică.

Fiind doar al treilea submarin nuclear din lume, K-3 Leninsky Komsomol a fost propulsat de două reactoare răcite cu apă și a devenit rapid un simbol puternic al capacităților militare subacvatice ale URSS.

Căpitanul Lev Mihailovici Zhiltsov, a primit în cele din urmă titlul de Erou al Uniunii Sovietice – cea mai înaltă distincție posibilă.

În semn de recunoaștere a reușitei de la Polul Nord, submarinul a primit titlul Leninsky Komsomol.

În 1967, echipajul acestuia a fost însărcinat și cu urmărirea unui submarin american cu rachete balistice, dar după câteva luni s-a produs un dezastru – un incendiu izbucnind în sistemul hidraulic al navei în timp ce aceasta naviga prin Marea Norvegiei.

Ca urmare, gazul de dioxid de carbon a umplut două compartimente, ucigând 39 de membri ai echipajului.

În cele din urmă, o anchetă a dat vina pentru declanșarea incendiului pe un marinar care fuma la bord și, după reparații extinse, submarinul a fost repus pe mare.

În cele din urmă a fost scos din uz în 1988, după ce a fost în serviciu timp de trei decenii, și a fost mutat la șantierul naval Nerpa în 2005.

Primii vizitatori sunt programați să poată pune piciorul în interiorul navei, la Muzeul Gloriei Marinei, anul viitor.

Inițial, planul era de a amplasa K3 alături de Lenin – primul spărgător de gheață cu propulsie nucleară al URSS – în Murmansk.

Cu toate acestea, planul s-a mutat la Kronstadt, o bază navală situată pe insula rusă Kotlin.