Categories: Lifestyle

Raci oltenești la cuptor – Rețetă tradițională de post

Racii sunt specifici Olteniei. Aceștia sunt o specie de ardei, asemanători ardeilor kapia, dar  mai mici și mai subțiri în pulpă. Racii se recoltează toamna, la maturitate, adică în momentul în care au culoarea de un roșu închis, iar după recoltare se înșiră pe sfoară și se lasă la uscat în zone aerisite (de exemplu, la streașina casei).

FOTO savoriurbane.ro

Racii sunt foarte apreciați în bucătăria oltenească, fiind un ingredient de iarnă, care dă aroma, savoare și aspect preparatelor în care sunt folosiți (saramura de raci, ciorba de raci, raci umpluți la cuptor).

De obicei, preparatele bazate pe raci erau (și încă mai sunt în anumite zone ale Olteniei) întrebuințați de olteni, în special, în perioadele de post.

Raci oltenești la cuptor

Ingrediente

  • 1- 2 morcovi
  • 3-4 cepe mari sau 2-3 fire de praz
  • 40-50 ml ulei
  • o cană și jumătate cu orez
  • 100 g stafide
  • 150 ml pastă de tomate sau bullion
  • 4-5 linguri de făină
  • boia de ardei dulce
  • sare și piper măcinat
  • cimbru, schinduf
  • 2 foi de dafin
  • 15-20 raci

Prepararea umpluturii

  1. Ceapa/ prazul și morcovii se curăță și se spală bine.
  2. Se toacă ceapa/ prazul mărunt și se dau morcovii pe răzătoare.
  3. Se pune uleiul la încins într-o cratiță, apoi se adaugă morcovul și ceapa. Se călesc la foc mic timp de aproximativ cinci minute.
  4. După ce s-au călit legumele, se adaugă orezul, împreună cu o cană cu apă. Se lasă să fiarbă până orezul absoarbe apa și se condimentează cu sare, piper, cimbru si schinduf. Dar, atenție! Orezul nu trebuie să fie fiert complet, pentru că va mai fierbe și în cuptor!
  5. Se adaugă 4-5 linguri de făină, apoi stafidele și se amestecă bine.

Pregătirea racilor

  1. Se taie cotoarele racilor, se curăță de semințe, apoi se spală.

FOTO livit.ro

2. Fiecare rac se umple cu compoziția de orez, iar în capătul fiecăruia se pune o linguriță de făină.

FOTO papamond.ro

3. Racii se așează în cratiță, în poziție verticală (în “picioare”), unul lângă altul.

4. Se toarnă apa caldă peste raci, cât să treacă peste ei cu 1-2 degete, apoi se pune bulionul, condimente.

5. Cratița se acoperă cu un capac și se fierbe totul la foc mediu, în cuptor.

6. Din când în când se mai adaugă apă fiartă dacă este nevoie.

7. Racii sunt gata când orezul din raci este fiert. Spre final se poate îndepărta capacul pentru ca racii să se rumenească frumos la suprafață.

FOTO bucataras.ro

Beatrise Braha

Recent Posts

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

9 minute ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

o oră ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 ore ago

Când intră alocațiile copiilor? Banii nu ajung înainte de Paște

Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…

6 ore ago

Tichete pentru activități casnice! Ce activități sunt plătite fără contract de muncă

Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…

8 ore ago

Pietonii pot fi sancționați aspru! Amenzile ajung și la 1.700 de lei

Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…

10 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.