Racii sunt specifici Olteniei. Aceștia sunt o specie de ardei, asemanători ardeilor kapia, dar mai mici și mai subțiri în pulpă. Racii se recoltează toamna, la maturitate, adică în momentul în care au culoarea de un roșu închis, iar după recoltare se înșiră pe sfoară și se lasă la uscat în zone aerisite (de exemplu, la streașina casei).
Racii sunt foarte apreciați în bucătăria oltenească, fiind un ingredient de iarnă, care dă aroma, savoare și aspect preparatelor în care sunt folosiți (saramura de raci, ciorba de raci, raci umpluți la cuptor).
De obicei, preparatele bazate pe raci erau (și încă mai sunt în anumite zone ale Olteniei) întrebuințați de olteni, în special, în perioadele de post.
Ingrediente
2. Fiecare rac se umple cu compoziția de orez, iar în capătul fiecăruia se pune o linguriță de făină.
3. Racii se așează în cratiță, în poziție verticală (în “picioare”), unul lângă altul.
4. Se toarnă apa caldă peste raci, cât să treacă peste ei cu 1-2 degete, apoi se pune bulionul, condimente.
5. Cratița se acoperă cu un capac și se fierbe totul la foc mediu, în cuptor.
6. Din când în când se mai adaugă apă fiartă dacă este nevoie.
7. Racii sunt gata când orezul din raci este fiert. Spre final se poate îndepărta capacul pentru ca racii să se rumenească frumos la suprafață.
Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…
Ministerul Finanțelor lucrează la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului, accizele la tutun vor fi…
Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…
Ministerul Muncii a făcut public calendarul pentru plata alocațiilor copiilor în luna mai 2024. Aceasta…
Persoanele de cel puțin 16 ani pot obține venituri suplimentare, fie că sunt angajate sau…
Siguranța rutieră în Germania este reglementată prin norme strict. Încălcarea acestora poate duce la amenzi…
This website uses cookies.