Social

Raed Arafat trage semnalul de alarmă: Varianta Delta face ravagii! A impus reguli pentru toată România

Raed Arafat trage semnalul de alarmă: Varianta Delta face ravagii! A impus reguli pentru toată România

Varianta Delta este foarte periculoasă. Îi afectează grav pe copii și tineri, spre deosebire de alte tulpini de coronavirus. Efectele asupra plămânilor pot fi dezastruoase, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat.

Varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2 are un impact mult mai mare decât tulpinile precedente asupra tinerilor și copiilor, arată o constatare făcută în Statele Unite.

Între timp, la noi în țară au existat în ultima vreme două decese la persoane de 30 de ani, fără comorbidități, iar o fată de 25 de ani, de asemenea fără boli care să-i agraveze situația, este în terapie intensivă într-un județ aproape de București, a declarat, duminică seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, medicul Raed Arafat.

Șeful DSU a anunțat că autoritățile din România se pregătesc deja cu mai multe locuri la terapie intensivă destinate copiilor.

 „Se văd mai mulți copii și tineri, cel puțin în Statele Unite, în terapie intensivă și cu nevoie de oxigen la spital. Înainte, copiii făceau forme ușoare, fără niciun fel de problemă.

Era extrem de rar să găsești un copil într-un spital. În SUA, în urmă cu o săptămână, aveau 1.900 de copii în spitale și 500 în terapie intensivă. Poate nu e o cifră așa de mare pentru Statele Unite, dar înainte nu aveau așa ceva.

Asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenți, pentru că varianta Delta are un impact pe vârsta tânără, pe copii, mai mare decât variantele trecute”, a subliniat Raed Arafat, potrivit digi24.ro.

Tinerii au ajuns în terapie intensivă

„Este clar că varianta Delta are un impact mai mare pe tineri și pe copii. Noi am avut, din păcate, două decese la 30 de ani, fără comorbidități, iar astăzi, vorbeam cu cineva de o fată de 25 de ani, fără comorbidități, care se află în terapie intensivă într-un județ aproape de București.

Sunt tineri care ajung în terapie intensivă. Unii dintre ei ajung într-o formă foarte gravă”, a spus șeful DSU.

În acest moment, situația îmbolnăvirilor la copii în România nu este alarmantă, dar este posibil să ajungem la un număr mai mare, pentru că așa s-a întâmplat în alte țări.

„În Statele Unite, au ajuns la spital din cauza COVID-ului și copii de 7 ani, de 6 ani și chiar de 5 ani.

Aceștia sunt copii care nu se pot vaccina și de aceea trebuie protejați altfel – restul familiei să se vaccineze și să respecte niște reguli, a arătat Raed Arafat.

Valul 4 al pandemiei depinde inclusiv de comportamentul nostru

„Cum va evolua valul 4 al pandemiei depinde inclusiv de comportamentul nostru și de respectarea regulilor de bază – mască, distanțare -, iar în plus, cine se vaccinează își face un bine, chiar dacă o face abia acum. Dacă faci Johnson&Johnson, în câteva zile ai imunitate”, a menționat secretarul de stat.

Medicul a menționat că autoritățile române pun întotdeauna pe hârtie  scenariul cel mai urât, și se pregătesc pentru asta, inclusiv cu mai multe locuri de terapie intensivă pentru copii.

Nu dau cifre. La acest moment, vedem cum urcă. 500 de cazuri pe zi și 200 la ATI sunt gestionabile, problema este ce urmează, care va fi trendul pe care o să-l ia (valul 4 în România – n.r.).

În Olanda, au urcat încet-încet și brusc a urcat la 90 de grade graficul și a crescut foarte mult numărul cazurilor.

În alte țări, a rămas mai controlabil. Vedem ce o să fie la noi. Între timp, am avut discuții cu Ministerul Sănătății, cu managerii spitalelor, pe regiuni, cu directorii DSP, ca să fim pregătiți, să pregătim inclusiv locuri pe Terapie Intensivă pentru copii, în caz că vom avea astfel de cazuri”, a declarat Raed Arafat.

„Simptomele, în cazul infectării cu varianta Delta, nu sunt diferite, numai că apar efecte pulmonare mai grave, efecte care necesită îngrijiri mult mai avansate din punct de vedere medical și terapie, dar e vorba de o terapie generală, pentru că nu există încă o terapie specifică, țintită pe coronavirus”, a explicat Raed Arafat.

Arafat: ”Vaccinarea rămâne o soluție”

Se lucrează la asta și dacă vom avea terapie specifică, aprobată – și știu că este în testări o astfel de terapie – atunci o să avem două arme: o să avem vaccinul și o să avem terapia. Dar la acest moment, unica armă pe care o avem este vaccinul și terapia generală, cu medicație care nu este însă țintită, specifică coronavirusului SARS-CoV-2”, a arătat secretarul de stat.

Prin urmare, vaccinarea, inclusiv la tinerii cu vârste la care pot să se vaccineze, rămâne o soluție, „este arma pe care o avem în mână și pe care o folosește toată lumea în acest moment”, a spus Raed Arafat.

În Israel, țară cu o rată de vaccinare mare, sunt multe cazuri de infecții, dar numărul celor care ajung în spitale și în terapie intensivă este mai mic decât la precedentele valuri și asta se datorează faptului că majoritatea oamenilor s-au vaccinat, a mai precizat secretarul de stat.

„Israelienii au luat și decizia de a vaccina copiii între 3 și 12 ani, înaintea restului lumii, dar ei au propriile analize și au luat această decizie tocmai pentru că au văzut că este un impact pe aceste vârste”, a menționat șeful DSU.

În ceea ce privește România, ea așteaptă o eventuală aprobare din partea Agenției Europene a Medicamentului, inclusiv pentru doza a treia de vaccin, care probabil se va aplica în cazul persoanelor care au între 6 și 8 luni de la a doua doză, potrivit Capital.