Actual

Raluca Turcan despre cum și-au „ajustat” bugetarii salariile. „S-au creat tot felul de artificii”

Raluca Turcan despre cum și-au „ajustat” bugetarii salariile. „S-au creat tot felul de artificii”

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit, marți seară, la postul B1TV despre „artificiile” pe care le-au folosiut unele categorii socio-profesionale pentru a-și mări nepermis de mult salariile.

Raluca Turcan : „Trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate”

Ministrul Muncii spune că sunt sporuri inventate pentru a se majora salariile.

„Nu vreau să fim ipocriți. Peste tot, în sectorul public, s-au dat sporuri. Cu excepția demnitarilor care nu au sporuri, în rest toată lumea are sporuri în România. Vă rog să-mi arătați o categorie profesională care nu are sporuri și înseamnă că nu am văzut eu suficient. Așa a fost creată legea salarizării.

A fost creată să fie unitară și după un articol de lege apar în șapte care dezvoltă excepții și s-au creat tot felul de artificii în funcție de cât de influente au fost unele categorii socio-profesionale, astfel încât salariile la stat să fie completate cu sporuri.

Trebuie să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră în materie de salarizare în domeniul public pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale, iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază. Adică dacă iei salariul X, orice spor ai primi tu, să nu depășească mai mult de 20% din salariul de bază”, a declarat Raluca Turcan.

Sporurile să rămână în două cazuri

„Sporurile să rămână strict pe 2 dimensiuni. Una a categoriei în condiții de muncă extremă și unele motivaționale. În felul acesta vom putea ajunge să avem o lege a salarizării unitare.”, a mai spus ea.

Ludovic Orban despre legea salarizării

În ceea ce privește reforma în domeniul sporurilor, ea va fi făcută odată cu adoptarea legii salarizării. Din punctul meu de vedere, trebuie o analiză foarte serioasă a acestor sporuri. Sunt niște sporuri care nu-și au justificare.

Sporul de condiție vătămătoare, dacă este considerată radiația antenei sau radiația calculatorului condiție vătămătoare, din punctul meu de vedere nu se poate acorda acest spor.

Problema este că pe lângă revizuirea legislației, este necesară o revizuire a actelor normative de rang secundar. Parlamentul nu poate să abroge hotărâri de guvern sau ordine de ministru în care s-a hotărât ca să se acorde spor de condiții deosebite, de toxicitate pentru antenă pe bloc sau pentru calculator sau pentru praf sau alte condiții deosebite.

Acestea trebuie să facă parte dintr-un proiect de lege elaborat serios de Ministerul Muncii și care să fie făcut cu o consultare publică amplă și care să păstreze doar acele sporuri care au justificare, potrivit dcnews.ro