Social

Raport dezastruos al pandemiei în România. Arafat: 404 copii internați cu COVID-19, 38 în ATI

Raport dezastruos al pandemiei în România. Arafat: 404 copii internați cu COVID-19, 38 în ATI

Raport dezastruos al pandemiei în România. Ultimul raport al pandemiei în România este dezastruos. 404 copii sunt internați cu COVID-19, dintre care 38 în ATI, a anunțat vineri șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Raed Arafat a prezentat astăzi, 15 octombrie, date noi despre situația pandemică din România, precum și măsurile de contracarare  care se vor lua în această privință.

„404 copii români sunt internați în spitale cu COVID-19, 38 dintre ei în secții de Terapie Intensivă”, a anunțat vineri șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„396 de ventilatoare din depozitele Unifarm vor fi transferate de urgență, gratuit, către Departamentul pentru Situații de Urgență, de unde vor ajunge în spitale”, a mai spus Arafat.

Șeful DSU a menționat că numărul ambulanțelor din București a fost suplimentat semnificativ în ultima perioadă, cu aproximativ 30-40%, inclusiv pentru testări.

Amintim faptul că „firma producătoare Roche a anunțat astăzi Ministerul Sănătății că va livra în România 5.670 de flacoane de Tocilizumab, medicament pe care autoritățile nu au reușit să îl găsească de cumpărat nici prin Mecanismul european de protecție civilă, astfel că s-a discutat direct cu firma care în produce”, a mai precizat Arafat.

Totuși, amânarea unor proceduri medicale timp de 30 de zile poate să ducă la agravări ale patologiei de bază, a atras atenția medicul Alexandru Rafila. El s-a referit astfel la decizia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, de a limita serviciile de sănătate timp de o lună în cazul anumitor pacienți.

În acest context, Alexandru Rafila a subliniat că tratarea bolilor cronice este la fel de importantă ca și tratarea infecțiilor cu noul coronavirus.

„Anul trecut am asistat la o supramortalitate absolut inexplicabilă, prin altceva decât prin lipsa de acces la servicii de sănătate. Şi unii, și alții au dreptul la servicii medicale. Deci există două categorii care reprezintă în momentul de față subiectul unor dezastre”,  spunea secretarul de stat Arafat.

Medicul consideră că problema infecțiilor cu noul coronavirus la copii nu este generată de deschiderea școlilor.

„Nu cred că hai să zicem copiii sau adulții care au alte patologii sunt de vină că membrii familiilor lor sau părinții lor, dacă este cazul copiilor, nu vor să se vaccineze. Problema infecțiilor pediatrice este generată nu de deschiderea școlilor, ci de faptul că părinții acestor copii nu sunt vaccinaţi, asta este realitatea, pentru că, dacă toate familiile ar fi vaccinate, atunci și cazurile din școli ar fi extrem de puține. Am văzut un sondaj și 70% dintre părinți doresc funcționarea școlilor în regim față în față, în condițiile în care 54 sau 56% dintre ei nu sunt vaccinați. Sunt niște asocieri ilogice până la urmă, care pun în pericol copiii pe de o parte și sistemul de sănătate pe de altă parte”, a încheiat Arafat, potivit RRA.