Actual

Rareș Bogdan a decis! Dacă nu se face schimb de ministere, înseamnă că nu e rotativă, iar Nicolae Ciucă rămâne premier

Rareș Bogdan a decis! Dacă nu se face schimb de ministere, înseamnă că nu e rotativă, iar Nicolae Ciucă rămâne premier

În fiecare zi, liderii politici au câte o idee legată de rotativă premierilor ce va avea loc peste câteva luni. Liberalii nu par dispuși să facă modificări în protocolul coaliției și exclud pe bandă rulantă ideile venite de la partenerii social-democrați. Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan insistă ca rotativă să se facă ”pe formula care a fost parafată în 2021”.

Rareș Bogdan a decis! Dacă nu se face schimb de ministere, înseamnă că nu e rotativă, iar Nicolae Ciucă rămâne premier

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat, miercuri, în exclusivitate la Realitatea PLUS, că rotativă se va face „pe formula care a fost parafată” odată cu crearea actualei coaliții de guvernare, în condițiile în care liderii PSD sugerează că ar putea păstra ministere ca transporturile sau finanțele care, potrivit protocolului, ar fi trebuit cedate liberalilor la rotativă.

Rareș Bogdan susține că, în opinia sa, „nu există loc” pentru posibile negocieri între PSD si PNL în ceea ce privește păstrarea unor ministere, cum ar fi, spre exemplu, Transporturile sau Finanțele.

„Cred că introducerea dezbaterii cu 4-5 luni înainte de rotativă e fără sens și nu ajută la bună guvernare”, a spus Rareș Bogdan. Afirmația sa vine după ce secretarul general al PSD Paul Stănescu a afirmat că dacă se va consideră că este bine ca PSD și PNL să păstreze anumite ministere se va decide consensual, în coaliție.

”PNL își va respecta cuvântul dat și toate documentele parafate și semnate. E o dovadă de maturitate și de echilibru. Dacă există miniștri care nu ating performantele, trebuie scoși din guvern rapid. Nu consider că în Cabinetul Ciucă există miniștrii foarte performanți, performanți, mai puțin performanți sau prosti. Dacă ar fi miniștri mai puțin performanți, ar trebui scoși din guvern imediat”, a explicat Rareș Bogdan.

”În cazul în care colegii de guvernare doresc ca domnul Grindeanu sau altcineva să rămână la Transporturi, domnul Câciu sau altcineva să vină la Finanțe, atunci noi considerăm că nu se va face rotativa și domnul Ciucă va rămâne premier. Poziția mea, a lui Dan Motreanu, a Alinei Gorghiu, a lui Gheorghe Falcă, a lui Vasile Blaga e asta, fără negocieri.

Dorința noastră este să venim cu valoare în guvern astfel încât să aducem beneficii românilor. Intransigență pe protocol. E poziția mea. Nu voi vota altceva. Ne respectăm cuvântul dat și respectăm un document. Asta nu înseamnă că PNL nu va lua o altă hotărâre, deși mă îndoiesc că va face asta”, a mai spus Rareș Bogdan.

Potrivit protocolul semnat în decembrie 2021 la formarea coaliției PNL-PSD-UDMR, partidul care deține funcția de prim ministru (PSD din luna mai) va ceda automat celuilalt partid ministrul de finanțe și transporturi în schimbul ministerului investițiilor și ministerului justiției, care acum sunt la liberali.

Liderul PSD a sugerat recent că ministerul justiției condus de Cătălin Predoiu și ministerul investițiilor condus de Marcel Boloș ar putea rămâne la liberali după rotativa premierilor prevăzută în luna mai, urmând ca transporturile și finanțele să rămână la PSD după ce Marcel Ciolacu va ajunge premier.