International

Reuters: Războiul din Israel testează influența SUA către statele globale

Joe Biden a încercat să prezinte SUA ca pe o superputere care ține la statul de drept. Președintele american spune că acest lucru o distinge de Rusia și China. El a făcut o pledoarie bazată pe principii pentru a respinge invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina și atacurile președintelui chinez Xi Jinping față de Taiwan.

Conflictul din Gaza, care a intrat într-o nouă fază pe măsură ce Israelul și-a intensificat operațiunile terestre în ultimele zile, pune la îndoială această poveste. Numărul din ce în ce mai mare de decese ale civililor din teritoriul palestinian ar putea nu doar să erodeze sprijinul global al Israelului, așa cum a susținut săptămâna trecută fostul președinte american Barack Obama.

Poziția Statelor Unite, în special în rândul așa-numitelor „swing states”, țări influente care sunt curtate atât de SUA, cât și de Republica Populară – este, de asemenea, în joc din cauza sprijinului său puternic pentru Israel. Acest lucru ar putea să o slăbească în noul Război Rece cu China.
Biden a încercat să facă o paralelă între atacul brutal al Hamas asupra civililor israelieni de la începutul acestei luni și invazia Rusiei în Ucraina, spunând că ambele sfidează ordinea mondială bazată pe reguli. Acest argument are o anumită tracțiune în anumite părți ale lumii, în special în democrațiile bogate.

SUA și restul lumii

Dar multe țări în curs de dezvoltare nu văd lucrurile așa. Unele, inclusiv țări arabe precum Arabia Saudită și țări majoritar musulmane, precum Indonezia, au criticat ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel.

Între timp, regina Rania a Iordaniei a acuzat Occidentul de un „dublu standard evident” pentru că a condamnat atacurile Hamas asupra civililor israelieni, exprimându-și în același timp doar îngrijorarea pentru palestinienii care au murit în urma bombardamentelor israeliene, scrie Reuters.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a votat vineri, cu 121 la 14 voturi pentru un armistițiu umanitar în vederea livrării de ajutoare în Gaza, SUA fiind una dintre puținele țări care s-au alăturat Israelului în a se opune rezoluției fără caracter obligatoriu. Săptămâna precedentă, Washingtonul a opus veto unei rezoluții similare în cadrul mai puternicului Consiliu de Securitate al ONU. Acest lucru marchează un contrast față de situația de anul trecut, când SUA au făcut parte din marile majorități din Adunarea Generală care au condamnat invazia Rusiei în Ucraina, după ce Moscova a opus veto la rezoluțiile din Consiliul de Securitate.

Sorina Benga

Life Experimentalist. Cu aspirații înalte, tânără jurnalist în devenire.

Recent Posts

Revoluție în sistemul de pensii! Creștere semnificativă pentru 60% dintre români

Potrivit anunțurilor oficialilor, aproximativ 60% dintre români vor vedea o creștere a pensiei de până…

4 ore ago

România investeste în securitatea energetică! Transgaz negociază terminale de gaze lichefiate în Grecia

România intenționează să devină acționar la două terminale de gaze lichefiate din Grecia, Volos și…

5 ore ago

U.E începe negocierile de aderare cu R.Moldova și Ucraina. Viktor Orban ar putea fi un obstacol

Oficialii Uniunii Europene se pregătesc să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina…

6 ore ago

Bucureștiul, din nou fără apă caldă. Când se termină lucrările

În București, peste 800 de blocuri au fost lăsate fără apă caldă. Situația este generată…

7 ore ago

Alegerile electorale pun presiune pe economia țării. Deficitul bugetar a ajuns la 5%

Deficitul bugetar pentru anul 2024 este de 5%. Totuși, fiind un an electoral atât la…

8 ore ago

Cei care au lucrat în condiții grele de muncă nu primesc niciun leu în plus la pensie! Dezavantajul recalculării

Pensionarii care au lucrat în condiții grele  de muncă sunt cei mai dezavantajați. Deși pensiile…

9 ore ago

This website uses cookies.