Social

Războiul Ivermectinei. Acuzații de falsificare a studiilor

Războiul Ivermectinei. Acuzații de falsificare a studiilor

Războiul Ivermectinei. Acuzații de falsificare a studiilor din partea mai multor oameni de știință: Dovezile au fost fabricate! Numeroase studii care sugerează că Ivermectina poate trata sau preveni covid-19 au în spate date îndoielnice, potrivit unui grup internațional de cercetători.

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la studiile care implică Ivermectina, un antiparazitar despre care se spune că poate trata sau preveni infecțiile cu Covid-19, scrie Gizmodo. În spatele unor studii care promovează acest medicament s-ar afla date contrafăcute.

Ei susțin că cercetarea privind Ivermectina a fost afectată de fraude pe scară largă. De aceea, experții spun că cel mai bun mod de a preveni probleme ar fi impunerea unor standarde mai stricte privind colectarea datelor.

Ivermectina este un medicament extrem de sigur și eficient când este luat ca antiparazitar. Dar, în ciuda unor studii timpurii efectuate pe animale sau în laborator, care sugerează că ar putea ajuta și la uciderea coronavirusului, majoritatea dovezilor nu indică un beneficiu major al medicamentului pentru pacienții cu Covid-19.

Egiptul și Iranul acuzate că au produs două studii dubioase privind ivermectina

Într-un nou articol în Nature Medicine, oameni de știință din Marea Britanie, Australia, Suedia și SUA evidențiază două dintre studiile suspecte privind Ivermectina. Este vorba de un pretins studiu clinic din Egipt, asupra căruia planează acuzații de plagiat și de un altul din Iran, care pretinde că a găsit un beneficiu în reducerea mortalității în rândul pacienților spitalizați, deși datele sunt false.

Autorii studiului din Nature Medicine consideră că aceste exemple sunt doar vârful aisbergului. Există numeroase alte studii despre Ivermectină în care, chiar și o privire superficială asupra datelor, indică erori evidente, detalii care se contrazic și cifre atât de imposibile, încât, probabil, au fost falsificate. Nu numai că aceste studii sunt eronate din punct de vedere științific, ci pot dăuna sănătății.

Studiu din Argentina fără nicio bază științifică

În ultimul an, susținătorii Ivermectinei au promovat un studiu din Argentina care arăta că Ivermectina ar putea preveni 100% din infecțiile lucrătorilor din domeniul sănătății. Cu toate acestea, o investigație a Buzzfeed News publicată la începutul acestei luni a venit cu dovezi că rezultatele studiului nu au nicio bază științifică și ar fi putut fi fabricate.

În plus, autorii studiilor argentinian și iranian au refuzat până acum să pună la dispoziția experților de domeniul sanitar datele despre pacienții pe care i-ar fi studiat.

”Astfel de cercetări au creat o încredere nejustificată în utilizarea Ivermectinei ca tratament pentru covid-19, au uzurpat alte agende de cercetare și, probabil, au dus la tratamente inadecvate ale persoanelor infectate”, au scris autorii.