Lifestyle

Războiul s-a mutat în sălile de sport. Campioană mondială, descalificată după ce a făcut acest gest

foto: G4 media
FOTO: G4 Media

Olga Kharlan, campioana olimpică la scrimă din Ucraina, a fost descalificată de la campionatele mondiale după ce nu a dat mâna cu o adversară din Rusia în prima rundă, după ce a învins-o în primul tur.

Kharlan a câștigat meciul cu 15-7 în fața Annei Smirnova din Rusia. Federația Internațională de Scrimă (FIE), la fel ca unele federații sportive, permite sportivilor din Rusia și Belarus să concureze în mod neutru, fără steagul și imnul lor național.

Jucătoarea ucraineană a refuzat să-și salute adversara din Rusia

După meci, Smirnova a încercat să dea o strângere de mână, ceea ce este cel puțin obișnuit, dacă nu obligatoriu, în acest sport. Kharlan și-a întins sabia, fie pentru a o recunoaște pe Smirnova (o practică permisă pentru a înlocui strângerea de mână în timpul pandemiei), fie pentru a păstra distanța față de Smirnova sau ambele.

Smirnova a petrecut apoi aproximativ 50 de minute pe bandă, jumătate din ele stând pe un scaun, în timp ce vorbea uneori cu cel puțin trei oficiali diferiți. Aceasta a întârziat competiția.

Kharlan a primit ulterior un „cartonaș negru” din partea oficialilor, eliminând-o din restul competiției individuale. Smirnova nu a fost avansată, însă. FIE nu a precizat de ce a fost descalificată Kharlan. Președintele federației ucrainene de scrimă a cerut explicații unui oficial FIE, degeaba însă.

Competiția a avut loc la câteva ore după ce guvernul ucrainean a schimbat o politică și a dat OK-ul pentru ca sportivii săi să concureze în calificările olimpice împotriva unor sportivi individuali din Rusia și Belarus care participă în calitate neutră. Politica anterioară, din 31 martie, recomanda să nu concureze împotriva rușilor și belarușilor în nicio calitate.

Acest lucru a dus la faptul că sportivii ucraineni nu au concurat la evenimente din alte sporturi, inclusiv la campionatele mondiale, unde sportivii din Rusia și Belarus au fost admiși în calitate neutră. Cu toate acestea, ucrainenii și sportivii neutri din Rusia s-au confruntat în cel puțin un alt sport, tenisul, unde fereastra de calificare olimpică a început în iunie.

Ucraina le-a interzis sportivilor să concureze împotriva rușilor

Nu se știe dacă politica Ucrainei se va extinde la Jocurile Olimpice de la Paris, unde sportivii din Rusia și Belarus care se califică ar putea fi autorizați să concureze fără reprezentare națională. O decizie finală privind participarea sportivilor din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice nu a fost luată.

În martie, Comitetul Olimpic Internațional și-a actualizat recomandările adresate federațiilor sportive internaționale cu privire la sportivii ruși și belaruși, recomandând că aceștia pot reveni la competiții în afara Jocurilor Olimpice ca sportivi neutri în probe individuale și numai dacă nu susțin în mod activ războiul din Ucraina.

După ce politica anterioară a Ucrainei a fost anunțată în luna martie, Kharlan a declarat: „Ca cetățean ucrainean, este greu să îți imaginezi cum să stai alături de ruși, să știi că îi susțin sau că sunt în tăcere și nu am auzit niciun cuvânt de la ei sau că știm că reprezintă armata care bombardează Ucraina în fiecare zi”.

Kharlan este unul dintre cei mai decorați atleți ucraineni din toate sporturile, cu patru medalii olimpice și 15 medalii la campionatele mondiale. La mondiale, scrimerii din Ucraina și Rusia au fost trași la sorți pentru a se confrunta în primul tur, în singurele două cazuri posibile din cele șase competiții individuale pe tabloul principal cu tablouri de 64 de persoane.

Miercuri, înainte de schimbarea de politică, spadasinul ucrainean Ihor Reizlin i-a oferit o victorie la spadă lui Vadim Anokhin din Rusia, prezentând un certificat medical pentru absența sa, potrivit nbcsports.com.