Actual

Reacţie dură a lui Ion Țiriac după ce Austria a anunţat că se opune aderării României în spaţiul Schengen

Reacţie dură a lui Ion Țiriac după ce Austria a anunţat că se opune aderării României în spaţiul Schengen

Ion Țiriac a atacat în termeni duri atitudinea guvernului din Austria care se opune aderării României în spaţiul Schengen. Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se reunesc azi la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), având ca prim punct pe ordinea de zi Spaţiul Schengen şi extinderea sa către România, Bulgaria şi Croaţia.

Reacţie dură a lui Ion Țiriac după ce Austria a anunţat că se opune aderării României în spaţiul Schengen

„Nu am reușit în toți ăștia 32 de ani să găsim pe cineva să stea drept așa și să se ducă la Bruxelles, să spună: „Noi suntem români!” Schengen? Uită, Schengen, fratele meu, pentru că noi suntem granița Europei!

Nu mă bagi pe mine în Schengen că nu vrea Olanda! Păi să vină Olanda să stea vecină cu rușii și cu ucrainenii și cu toată treaba asta”, a spus  Ion Țiriac

În prezent la Spaţiul Schengen au aderat 26 de ţări. Dintre acestea, patru nu fac parte din Uniunea Europeană: Norvegia, Islanda, Elveţia şi Lichtenstein, în timp ce patru state – România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru – sunt membre UE, dar nu au fost admise în Schegen. Orice decizie legată de Spaţiul Schengen trebuie discutată mai întâi în Consiliul Schengen, din care fac parte toate ţările care au fost primite în spaţiul de liberă circulaţie.

România așteaptă de 11 ani să intre în Schengen

România şi Bulgaria aşteaptă din 2011 să intre în Schengen, în timp ce în cazul Croaţiei, care a aderat la UE în 2013, pare să existe mai multă disponibilitate pentru aderare.

Aderarea la spaţiul de liberă circulaţie Schengen aduce avantaje atât economice, cât şi pentru cetăţenii obişnuiţi. În ţările care fac parte din spaţiul Schengen sunt eliminate controalele la frontiere. Trecerea dintr-un stat în altul este, practic, o călătorie în interiorul aceleiaşi ţări. Cei care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu maşina personală nu vor trebui să se mai prezinte la controlul paşapoartelor. Pentru economie înseamnă că vor disparea timpii de aşteptare pentru TIR-uri la punctele de trecere a frontierei terestre.