Actual International

Reacțiile oficialilor după atacul terorist de la Bruxelles, unde un polițist belgian a fost înjunghiat mortal

Reacțiile oficialilor după atacul terorist de la Bruxelles, unde un polițist belgian a fost înjunghiat mortal
CNN/captura video

Într-un presupus atac terorist în orașul Bruxelles, în seara zilei de joi, un ofițer de poliție belgian a fost înjunghiat mortal.

Reacțiile oficialilor după atacul terorist de la Bruxelles, unde un polițist belgian a fost înjunghiat mortal. Noi informații halucinante

Într-un presupus atac terorist, după cum s-a anunțat inițial, un ofițer de poliție belgian a fost înjunghiat mortal în seara de joi, 10 noiembrie 2022, în orașul Bruxelles. Potrivit oficialilor locali, citați de Sky News, incidentul a avut loc în apropierea gării Gare du Nord din capitală, în jurul orei 18:15, ora României.

Potrivit presei locale, un bărbat înarmat cu un cuțit a atacat, spre seară, o patrulă de poliție. O altă patrulă de poliție l-a împușcat pe suspect pentru a-l neutraliza. Doi ofițeri și suspectul au fost transportați la spital, unde unul dintre oamenii legii a murit.

Doi polițiști au fost ținta atacatorului, potrivit unui purtător de cuvânt al procuraturii federale belgiene, care a vorbit cu reporterul Associated Press. Oficialul judiciar a descris incidentul ca având „o suspiciune de atac terorist”. Totodată, presa locală a relatat că atacatorul a fost împușcat în picioare și în abdomen de o altă patrulă de poliție.

Atacatorul ar fi înjunghiat mortal un polițist în gât, în timp ce al doilea ofițer a fost spitalizat.

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a scris pe Twitter: „Ofițerii noștri de poliție își riscă viața în fiecare zi pentru a asigura siguranța cetățenilor noștri. Drama de astăzi demonstrează încă o dată acest lucru”.

El a adăugat: „Gândurile mele sunt alături de familia și prietenii polițistului decedat. Speranța mea sinceră este că colegul său spitalizat se va face bine”.

Informații halucinante ies la suprafață

Procurorii federali investighează acum atacul ca pe un posibil incident terorist, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Parchetului federal belgian, Eric Van Duyse.

„Se suspectează că are legătură cu terorismul. Doar că în mod natural, trebuie să fie confirmat de anchetă”, a declarat Van Duyse.

Mai multe posturi de televiziune au relatat că suspectul a strigat „Allahu akbar”, care înseamnă „Dumnezeu este mare” în arabă.

Cotidianul Le Soir a mai relatat că suspectul s-a prezentant în cursul zilei la o secție de poliție, spunând că va ataca poliția.

El a fost dus la un spital pentru o evaluare psihiatrică, dar a fost ulterior eliberat, potrivit ziarului. De asemenea, sindicatul polițiștilor ACV a precizat într-o postare pe Facebook că are informații potrivit cărora suspectul și-a exprimat anterior intenția de a ataca poliția, dar nu a fost arestat.

„Rușine! Rușine! Rușine! Rușine! Rușine!”, a scris sindicatul.

Primarul Bruxelles-ului, Philippe Close, a prezentat, de asemenea, condoleanțe și a condamnat situația „insuportabilă”.

„Suntem solidari cu forțele de poliție”, a scris Close pe Twitter. „Poliția ne protejează și trebuie, de asemenea, să fie protejată”.

În același context și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat „șocată de uciderea unui polițist din Bruxelles în această seară, în timpul serviciului”, adăugând că poliția belgiană a lucrat îndeaproape cu Camera legislativă, de-a lungul anilor, și că „acest lucru este important și personal”, pentru legislatori.

De-a lungul timpului, Belgia s-a confruntat cu mai multe incidente teroriste în ultimii ani, cel mai grav fiind atentatele sinucigașe cu bombă din 2016 de la aeroport și de la stația de metrou Maalbeek, în apropiere de instituțiile UE, care au provocat 32 de morți și sute de răniți.