Categories: Economic

Reuters: Una dintre cele mai bogate țări europene intră în recesiune! De ce nu se oprește inflația?

Deocamdată, așteptările optimiste privind redresarea economică nu pare că vor fi satisfăcute prea curând. Zona euro, care a fost mai puțin lovită de valul inflaționist al anului 2022, are o creștere economică destul de lentă în momentul de față. În medie, ea a avansat cu 0,3% în rândul țărilor UE care au adoptat moneda unică – mai lent decât în cazul celorlalte membre ale Uniunii Europene, cu toate că acestea din urmă au și avut de depășit o inflație mult mai devastatoare.

Spre exemplu, România abia ce a ajuns sub pragul psihologic de 10% în ceea ce privește rata inflației. Totuși, se pare că există probleme și „la case mai mari”, mai precis, la a cincea cea mai puternică economie din Uniunea Europeană.

Situația neașteptată din Olanda

Astfel, economia olandeză a intrat în recesiune, deoarece a scăzut cu 0,3% în trimestrul al doilea, potrivit unei prime estimări publicate miercuri de Statistics Netherlands.

Cea de-a cincea economie a zonei euro s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, după o scădere de 0,4% în primele trei luni ale anului.

Creșterea economică în Olanda fusese de aproape 5% pe an în 2021 și 2022, într-o redresare rapidă după o cădere  cauzată de COVID-19. Dată fiind tendința de echilibru și chiar de creștere a Țărilor de Jos, inclusiv în contexte incerte din punct de vedere economic, recesiunea actuală este cel puțin surprinzătoare.

Care sunt motivele căderii economice?

Prima recesiune de la pandemie a fost determinată de o scădere a cheltuielilor de consum și a exporturilor, în timp ce inflația galopantă a dus la creșterea prețurilor la alimente și a facturilor la energie în Olanda și la partenerii săi comerciali.

Cheltuielile de consum au scăzut cu 1,6%, în timp ce exporturile au fost cu 0,7% mai mici decât în primele trei luni ale anului, raportează Reuters.

Inflația în Olanda a scăzut de la atingerea unui vârf de 14,5% în septembrie anul trecut, dar a fost încă relativ ridicată, de aproximativ 6% în al doilea trimestru al anului 2023. Astfel, tendințele sale inflaționiste sunt mai ridicate decât media statelor membre. În Uniunea Europeană, mai precis, în zona euro, media este de 5.3%. Pe de altă parte, 6.1% era media inflaționistă înregistrată în luna mai, coborâtă apoi la 5.5% în iunie, astfel încât Olanda nu se află la o distanță semnificativă față de celelalte membre care au adoptat moneda unică.

Toate statele lumii se tem însă de o nouă criză de ordin energetic, date fiind dificultățile de aprovizionare cu gaz natural și GNL (gaz natural lichefiat) în contextul sancțiunilor aplicate Rusiei; chiar dacă Olanda și-a atins independența energetică, ea era una dintre cele mai mari consumatoare de gaz rusesc înaintea războiului.

Balcu Irina

Absolventă Litere UniBuc (LLR-LLS şi CRP; masterat de Studii Avansate în Lingvistică). Masterandă la Scriere Dramatică, UNATC I.L. Caragiale.

Recent Posts

Programul Național pentru Creșterea Natalității revine! Cuplurile primesc câte 10.000 de lei

Programul Național pentru Creșterea Natalității, susținut de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, va…

23 de minute ago

Israel și România încheie un acord de asistență agricolă în caz de urgență. Grâu în schimbul tehnologiei

Ministrul Agriculturii din Israel, Avi Dicher, și reprezentanți ai guvernului român au încheiat un acord…

o oră ago

Tipuri de bonusuri de cazino online. Cum să profiți la maxim de recompense

Cazinourile online lansează covorul roșu pentru jucătorii noi și existenți printr-o varietate de bonusuri atrăgătoare,…

3 ore ago

Locul de muncă care plătește 5.000 de lei pentru 2-3 ore de lucru. Interesul este scăzut

Interesul pentru cursurile de tractorist agricol a scăzut. Un centru de formare profesională din București…

3 zile ago

Atenție de unde cumpărați pește! ANPC a retras de la vânzare 1,3 tone

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare totală de aproximativ…

3 zile ago

Promisiunile Guvernului cresc deficitul bugetar! Taxele cresc odată cu salariile

Promisiunile repetate de majorări făcute de autoritățile române ar putea agrava și mai mult deficitul…

3 zile ago

This website uses cookies.