Social

Redeschiderea școlilor, o problemă complicată. Trebuie respectate cu strictețe regulile de protecție sanitară

Redeschiderea școlilor, o problemă complicată. Trebuie respectate cu strictețe regulile de protecție sanitară

Redeschiderea școlilor, o problemă complicată. Școala în România începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică pentru absolut toți preșcolarii și pentru absolut toți elevii, fără nici un fel de diferențiere, spune ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Mâine va fi semnat ordinul comun al Ministerului Educației și Sănătății privind regulile de protecție sanitare în unitățile de învățământ.

La începutul anului școlar va fi distribuit un formular către părinți care va avea trei rubrici: „Doresc să vaccinez copilul”, „Nu doresc să vaccinez copilul”, „Sunt indecis”.

Sorin Cîmpeanu a explicat că după centralizare, în situația în care se primesc 50-60 de răspunsuri pozitive, vor putea fi organizate echipe mobile de vaccinare care să meargă în școli.

Deocamdată se știe clar că sunt peste 185.000 de angajați din învățământ vaccinați. Invitat la emisiunea „Serviciul de noapte”, cu Maria Ţoghină, Radu Szekely, secretar de stat în cadrul Ministerului Dducației, a vorbit despre pregătirile care se fac pentru deschiderea noului an de învăţământ.

Au mai rămas două săptămâni până când elevii se vor întoarce la școală, iar autoritățile vor ca orele să se desfășoare cu prezență fizică în clase, dacă incidența din localitate rămâne sub pragul de 6 la mia de locuitori.

Trebuie respectate însă cu strictețe regulile de protecție sanitară în unitățile de învățământ, spune secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, invitat în emisiunea „Serviciul de noapte”, potrivit RRA.

El a subliniat că pentru menținerea școlilor deschise singura soluție rămâne vaccinarea anti-COVID-19. Radu Szekely a mai precizat că școlile sunt pregătite pentru reluarea activității în condiții de siguranță.

Şcolile sunt pregătite să înceapă

Radu Szekely: Se porneşte de la principiul că școala trebuie să rămână deschisă școala. Se desfășoară cu prezența fizică cât mai mult posibil, urmând ca în situațiile speciale în care nu se mai poate desfășura cu prezența fizică să trecem la învățare la distanță, care în cea mai mare parte va fi învățarea online; le ținem deschise cât de mult posibil și le închidem doar atunci când nu mai există o altă soluție. Decizia va fi luată la nivel local, în momentul depășirii pragului de 6 la mie. Şcolile sunt pregătite să înceapă. Din punct de vedere al măsurilor sanitare, din punct de vedere al accesului la tehnologie, școlile sunt mult mai pregătite acum că au distribuit mult mai multe echipamente pentru conectarea online. La fel, colegii noștri profesori cred că au făcut un salt spectaculos în ceea ce privește pedagogia digitală în ultimul an și jumătate.

În privința măsurilor sanitare, Radu Szekely a mai precizat că măştile de protecţie vor fi asigurate de unitățile de învățământ, urmând să se decidă pe baza opiniilor emise de specialiști ce tip de mască trebuie să poarte elevii la școală: medicală sau textilă.

Secretarul de stat a venit și cu vești bune pentru elevii care sunt nevoiți să facă naveta la școală. O ordonanță a Guvernului emisă în acest sens simplifică procedurile de decontare a transportului elevilor.

Control asupra modului în care dreptul la educație rămâne gratuit pentru elevi

Radu Szekely: Trebuie, totuşi, să avem un control asupra modului în care dreptul la educație rămâne gratuit pentru elevi și în sensul accesului la școală prin navetă, pentru cei care locuiesc în alte localități. Există o ordonanță de urgență care se va aplica de îndată ce începe școala, care stabilește niște tarife de decontare a navetei în funcție de distanța parcursă de la domiciliu până la școală; decontarea se face direct de către Ministerul Educației prin școală, nu se mai trece prin consiliile județene, ceea ce ar trebui să simplifice și să grăbească procesul. În plus, elevii pot solicita inclusiv în avans sumele pentru plata navetei, urmând ca regularizarea să se facă în momentul în care aduc abonamentele respective la școală pentru decont.

La finalul emisiunii „Serviciului de noapte”, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Radu Szekely a avut şi un mesaj pentru toți elevii care încep școala peste două săptămâni.

Radu Szekely: Haideţi să revenim la școală cu bucuria de a fi împreună și de a învăța. Îmi doresc să învățăm de dragul de a învăța, și nu pentru note și pentru rezultate; sunt și alea importante, însă dorința de a învăța și de a te dezvolta personal este cea mai importantă și pentru copii și pentru profesorii.

Şcolile vor putea organiza tradiționala festivitate de deschidere a anului școlar doar în limita a 90 de minute. Părinții vor fi și prezenți la acest moment, alături de copii și profesori.