Categories: Actual

Regatul Unit, la momentul de „Bregret”. Cum este statul la trei ani de la Brexit

După ruptura de Uniunea Europeană, Brexitul este acum privit de o bun majoritate a britanicilor cu regret. Cu cât liderii politici ai țării vor avea nevoie de mai mult timp pentru a recunoaște această mare dezordine și pentru a găsi remedii, cu atât mai mult este posibil ca instabilitatea să dureze.

Britanicii au un talent pentru a inventa neologisme: după Brexit, ruptura de Uniunea Europeană (UE), consumată în urmă cu exact trei ani, iată că apare „Bregret”.

Brexitul, marele regret al britanicilor 

Departe de a fi un moft al comentatorilor nostalgici, acesta este acum o realitate. O majoritate clară a britanicilor de 57%, conform mediei ultimelor sondaje,  ar vota astăzi pentru a reintra în Uniune. De ambele părți ale argumentului, concluzia este identică: Brexitul „nu funcționează”.

Fostul prim-ministru, Boris Johnson, a putut mult timp să atribuie performanțele economice slabe ale țării pandemiei. Acest lucru nu mai este posibil în momentul actual.

Coincidență sumbră sau nu ?

Chiar în momentul în care guvernul lui Rishi Sunak a sărbătorit aniversarea Brexitului salutând țara „care își trasează cu încredere un curs ca națiune independentă” , Fondul Monetar Internațional și-a publicat previziunile. Potrivit acestora, dintre principalele economii ale lumii, Regatul Unit va fi în 2023 singura care va fi în recesiune. Este singura țară care nu și-a recăpătat dimensiunea de dinainte de Covid-19.

Totul este clar. Prin restabilirea controalelor vamale, Brexitul a îngreunat relațiile cu UE, principala piață de desfacere a țării, reducând comerțul britanic cu 15%. De asemenea, lanțurile de aprovizionare au fost perturbate, iar investițiile încetinite. Lipsa forței de muncă a fost agravată de sfârșitul liberei circulații cu UE. Inflația a fost îngreunată de creșterea costurilor de împrumut în urma deciziilor bugetare dezastruoase luate de premierul de scurtă durată Liz Truss.

Atât de mult încât expresia „omul bolnav al Europei” , folosită pentru a califica Regatul Unit înainte de 1973, anul aderării sale la Comunitatea Europeană, a revenit în dezbaterea publică, conform lemonde.fr.

O lungă serie de greve

Nemulțumirea socială, acumulată după ani de austeritate necruțătoare relaxată oarecum în timpul crizei din domeniul sănătății și de subinvestiții în serviciile publice, izbucnește acum printr-o lungă serie de greve, nemaiîntâlnite din anii 1970. Acum, cele 360.000 de asistente medicale din cadrul Serviciului Național de Sănătate cer o creștere salarială de 10%.

În realitate, ambiguitatea fundamentală a rupturii cu UE, dorința frenetică a unora de a dereglementa pentru a transforma țara într-o platformă scutită de taxe la porțile continentului, sau apelul la mai multă intervenție a statului pentru alții, nu a fost niciodată ridicată. Cei care au preferat Brexitul, dacă recunosc slaba performanță actuală, o atribuie timidității guvernelor de a liberaliza și de a rupe cu regulile europene.

Convins că Brexitul este o „oportunitate uriașă” și deja discreditat în opinia publică, premierul, Rishi Sunak, dă puține semne că ar putea ieși din impas. În ceea ce-l privește pe liderul opoziției, laburistul Keir Starmer, mare favorit în sondaje, acesta este mult prea prudent pentru a recunoaște daunele provocate de Brexit.

Cu cât le ia mai mult timp politicienilor britanici să recunoască marea încurcătură a Brexitului și să găsească remedii, cu atât mai mult este probabil ca instabilitatea să persiste în cea mai veche democrație din Europa. Semn că vremurile se schimbă, britanicii au găsit chiar un nume pentru a-i desemna pe cei care doresc să se întoarcă în UE: „joiners”.

Sorina Bucur

Studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Pasionată de scris, lectură și artă. Am terminat Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția Polonă-Germană

Recent Posts

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

8 ore ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

8 ore ago

Prețul energiei în România, de aproape trei ori mai mare decât în Germania! Am întrecut și Ungaria

România, deși produce cantități semnificative de energie electrică, se confruntă cu unele dintre cele mai…

9 ore ago

Florin Barbu își propune reglementarea adaosului comercial. Susținerea produselor românești

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a prezentat mai multe inițiative legislative pentru reglementarea adaosului comercial, cu…

10 ore ago

Cardurile bancare vor mai putea fi utilizate doar până în iulie! Ce trebuie să facă clienții

Banca Raiffeisen va efectua o tranziție de la cardurile Mastercard la cele Visa. Măsura este…

11 ore ago

Se încarcă cardurile de energie! Până când sunt disponibili banii

Se va acorda asistență persoanelor vulnerabile pentru a compensa costurile energetice, finanțată parțial din surse…

12 ore ago

This website uses cookies.