Lifestyle

Resturile rachetei chinezești s-au prăbușit pe Pământ. Unde au aterizat!

Resturile rachetei chinezești s-au prăbușit pe Pământ. Unde au aterizat!

Majoritatea resturilor au ars în atmosferă, a spus China. Șeful NASA a acuzat China că „nu a respectat standardele responsabile”.

Resturile unei rachete chineze mari au aterizat în Oceanul Indian, lângă Maldive, duminică dimineața devreme, a anunțat administrația spațială a Chinei.

‘Conform monitorizării şi analizei, la 10.24 (02.24 GMT), la 9 mai 2021, primul etaj al rachetei Long March 5B a intrat în atmosferă’, a transmis într-un comunicat Biroul chinez de inginerie spaţială, furnizând coordonatele unui punct situat în Oceanul Indian, în apropiere de Maldive.

Comandamentul spațial al SUA a declarat că Long March B5 a reintrat pe Pământ peste Peninsula Arabică.

Racheta, care are o înălțime de aproximativ 30 de metri și cântărește aproape 40.000 de lire sterline, lansase pe orbită o bucată dintr-o nouă stație spațială chineză pe 29 aprilie. După ce s-a consumat combustibilul, racheta fusese lăsată să treacă prin spațiu necontrolat până când gravitația a târât-o înapoi la pământ.

În general, comunitatea spațială internațională încearcă să evite astfel de scenarii. Majoritatea rachetelor obișnuite pentru a ridica sateliții și alte obiecte în spațiu conduc reintrări mai controlate care vizează oceanul sau sunt lăsate în așa-numitele orbite „cimitir” care le mențin în spațiu timp de decenii sau secole. Dar racheta Long March este concepută într-un mod care „lasă aceste etape mari pe orbită joasă”, a declarat Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de Astrofizică de la Universitatea Harvard.

În acest caz, era imposibil să fii sigur exact când sau unde va ateriza restul rachetei.

Agenția Spațială Europeană a prezis o „zonă de risc” care cuprindea „orice porțiune a suprafeței Pământului cuprinsă între aproximativ 41,5 N și 41,5 S latitudine” – care a inclus practic toate America din sudul New York-ului, toată Africa și Australia, părți din Asia la sud de Japonia și Spania Europei, Portugalia, Italia și Grecia.

„Ultima dată când au lansat o rachetă Long March 5B, mari bucăţi de metal au zburat şi au avariat câteva clădiri din Coasta de Fildeş”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Astrophysics Center de la Harvard University.

„Mare parte din ea a ars, dar au existat piese enorme de metal care au ajuns pe sol. Suntem foarte norocoşi că nimeni nu a fost rănit”, mai spunea acesta.

McDowell a mai zis că, cel mai probabil, o sa cadă în mare, având în vedere că suprafaţa planetei este acoperită de apă în proporţie de 71%. El a spus că unele părţi vor rezista reintrării şi că prăbuşirea lor va fi „echivalentul prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni împrăştiat pe 100 de mile”.