Categories: Lifestyle

Rețetă genială de cozonac. NU este nevoie de frământare. Reușită 100% pentru un cozonac pufos și gustos

Este știut că vedeta dulciurilor la sărbărorile Paște, Crăciun sau Revelion este cozonacul.

Nu este ușor de făcut iar despre frământare, ce să mai vorbim. De multe ori gospodinele renunță să facă acel minunat cozonac de casă din cauza frământării aluatului. Acesta trebuie „bătut” până face bășici. Și nu o singură dată. Chiar de două ori.

Dar, anul acesta vă oferim o rețetă în care nu mai este nevoie decât de 5 minute de frământare.

Nu strică să încercați, mai ales că este mult mai ușor de făcut folosind rețeta următoare.

Ingrediente

– 6 albuşuri
– 600 g nucă măcinată
– 4 linguri cacao
– 200 g zahăr pudră

Cum se prepară

Dizolvă drojdia în laptele călduţ, cu 2 linguri de zahăr. Las-o să se odihnească pentru 20 de minute. După ce drojdia se activează (se umflă la suprafaţă), adaugă restul de zahăr, aromele, untul topit şi sarea, potrivit retetepractice.ro.

Încorporează apoi treptat făina cernută, stafidele şi frământă doar până ce obţii un aluat omogen şi elastic (cca 5 min). Pune aluatul într-un recipient cât mai încăpător şi dă-l la frigider peste noapte sau pentru maxim 24 de ore. Scoate aluatul de la frigider, cu 30-50 minute înainte de a lucra cu el.

Umplutura:

Bate albuşurile spumă (fără zahăr, fără nimic altceva), până ce devin pufoase. Încorporează nuca măcinată, cacaua şi zahărul pudră. Împarte aluatul în 4 părţi egale. Pe blatul bine uns cu ulei, întinde 2 dintre bucăţi în dreptunghiuri şi unge-le cu 1/2 din compoziţie. Rulează fiecare bucată de aluat, apoi împleteşte-le între ele.

Uneşte capetele cozonacului şi mută-l într-o tavă unsă cu ulei sau unt. Procedează exact la fel şi cu celelalte 2 bucăţi de aluat rămas şi cu cealaltă jumătate de umplutură. Unge cozonacii cu un gălbenuş combinat cu 2 linguri de lapte.

Lasă cei doi cozonaci la crescut pentru o oră sau până când îşi dublează volumul. Odată ce au crescut, unge-i din nou cu amestecul de gălbenuş, presară-i cu zahăr şi dă-i la cuptor pentru 40-45 de minute, la 170 de grade, sau până când cozonacul fără frământare trece testul scobitorii.

 

Ionescu Lucian

Lucian Ionescu a studiat la Faculatea de jurnalism, Spiru Haret, Bucuresti. Este jurnalist de peste 20 de ani, a scris articole pentru www.evz.ro, www.infoactual.ro,

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

3 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

3 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

3 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

3 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

3 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

3 zile ago

This website uses cookies.