Social

Revoluție în legea pensiilor! Cum se schimbă totul în câteva luni

indexate cu 4.2% pensiile vor fi impozitate impozitează (sursă foto: playtech.ro)
sursa foto arhiva companiei

De la 1 ianuarie 2024, Legea Pensiilor din România va suferi modificări semnificative, în conformitate cu cerințele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste schimbări au fost discutate pe larg în guvern și urmează să intre în faza de dezbatere publică.

Guvernul a propus trei variante pentru recalcularea pensiilor românilor, cu accent pe echitate. Una dintre aceste variante se concentrează pe vechimea de muncă și contribuțiile individuale ale fiecărui român.

Cum se schimbă legea pensiilor

Scopul principal al acestei reforme este eliminarea inechităților din sistemul actual de pensii. Până în prezent, pensiile au fost acordate în funcție de legislația în vigoare la momentul ieșirii din activitate a unui cetățean. Cu noile modificări, se dorește ca fiecare persoană să primească o pensie proporțională cu contribuțiile sale, în conformitate cu standardele actuale.

Prin urmare, cu cât un individ lucrează mai mult și contribuie mai mult la sistemul de pensii, cu atât va acumula mai multe puncte. Atunci când se retrage din activitate, pensia sa va fi calculată multiplicând numărul total de puncte acumulate cu valoarea punctului de referință. Valoarea actuală a acestui punct este de 71 de lei.

Cum se calculează punctul de pensie

Conform propunerii, punctul de referință ar putea deveni valoarea punctului de pensie. În prezent, valoarea punctului de pensie este calculată prin împărțirea sumei de 1.785 de lei la stagiul de cotizare de 25 de ani, rezultând astfel un Valoarea Punctului de Referință de 71,4 lei.

De asemenea, propunerea prevede creșterea punctului de referință în funcție de rata medie anuală a inflației, la care se adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut. Aceste ajustări vor fi calculate anual de către Institutul Național de Statistică (INS), conform unei legi anterioare care nu a fost aplicată până acum.

Mai mult, vor fi aduse modificări în ceea ce privește pensionarea femeilor care au crescut copii până la vârsta de 16 ani. Pentru fiecare copil, se va reduce vârsta de pensionare cu șase luni. Astfel, o mamă care a crescut un copil poate beneficia de o reducere de șase luni la vârsta de pensionare, iar femeile cu șase copii ar putea obține o reducere de până la 3 ani, conform informațiilor furnizate de realitatea.net.