Actual

Revoluție în sistemul medical! Oamenii de știință vor crea copii din firele de păr

sursă foto: USA Today
FOTO: USA TODAY

În curând, bărbații și femeile nu vor mai avea nevoie unul de celălalt pentru a avea copii. După ce au creat spermă umană din celule somatice, cum ar fi pielea și sângele, precum și din alte celule care nu sunt germeni, oamenii de știință sunt acum la un pas de a crea ovule umane în laborator.

Într-o evoluție care arată ca începutul unui episod cu adevărat distopic din Black Mirror, oamenii de știință din domeniul biotehnologiei sunt acum la un pas de a crea și crește copii umani complet în condiții de laborator. Ceea ce înseamnă, în esență, că oamenii de știință sunt foarte aproape de a „naște” copii umani, fără spermatozoizi umani sau chiar ovule.

Umanitate, încotro te îndrepți?

De ani de zile, i-am auzit pe oamenii de știință spunând că, în viitor, femeile nu vor mai avea nevoie de spermă masculină pentru a avea copii. Ei bine, folosind aceeași tehnologie, oamenii de știință au făcut acum au dezvoltat o metodă care le permite să creeze ovulul uman.

Ei iau celule somatice adulte sau alte celule decât celulele germinale ale spermatozoizilor sau ale ovulului, creează noi celule germinale folosind celulele somatice și apoi urmează pașii obișnuiți care constituie FIV. Această nouă metodă se numește IVG, sau Gametogeneză in vitro (In-Vitro Gametogenesis).

Un efort revoluționar este în curs de desfășurare de către un start-up din California pentru a transforma piața fertilității cu ajutorul unei tehnologii inovatoare. Conception, o companie de biotehnologie, se străduiește să revoluționeze acest domeniu prin dezvoltarea unui nou proces numit gametogeneză in vitro (IVG), care presupune crearea de ovule și spermatozoizi umani în laborator folosind celule din orice parte a corpului unei persoane.

Schimbare majoră de paradigmă în ceea ce privește unitatea familială

Dacă va avea succes, acest progres ar putea avea implicații profunde pentru persoanele și cuplurile care se confruntă cu infertilitatea, precum și pentru cuplurile de același sex și transsexuale. Le-ar permite acestora să aibă copii care le sunt înrudiți genetic, oferindu-le posibilitatea de a avea propria descendență biologică.

Prin împingerea limitelor științei reproducerii, tehnologia IVG a Conception are potențialul de a aduce o schimbare de paradigmă în tehnologiile de reproducere asistată, oferind noi speranțe și posibilități pentru persoanele și cuplurile care doresc să-și întemeieze o familie.

Potrivit co-fondatorului Conception, Matt Krisiloff, obiectivul echipei este de a transforma celulele stem pluripotente induse (iPSC), un tip de celule stem umane, în ovule umane. Aceste iPSC-uri pot fi derivate dintr-o singură celulă obținută dintr-o mostră de piele sau de sânge a unei persoane. Caracteristica remarcabilă a iPSC-urilor este potențialul lor de a se diferenția în orice tip de celule din organism, inclusiv în ovule și spermatozoizi.

Implicațiile acestei tehnologii sunt semnificative. Ar putea permite femeilor să aibă copii înrudiți genetic chiar dacă și-au pierdut propriile ovule din cauza unor factori precum tratamentul împotriva cancerului, incapacitatea de a produce ovule sănătoase sau declinul legat de vârstă care le face ovulele neviabile.

Tehnologia a fost testată cu succes pe animale

În plus, această descoperire ar fi deosebit de transformatoare pentru cuplurile de același sex și transsexuale, care se confruntă de obicei cu dificultăți în a avea proprii copii biologici.

În timp ce tehnologia a fost deja utilizată cu succes în crearea unui șoarece cu doi tați biologici, studiile pe oameni sunt încă la câțiva ani distanță. Deși promițătoare, sunt necesare cercetări și dezvoltări suplimentare pentru a asigura siguranța, eficacitatea și aprobarea de reglementare înainte de a se putea realiza aplicarea sa în tratamentele de fertilitate umană.

Criticii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la implicațiile potențiale ale acestei tehnologii, în special în ceea ce privește posibilitatea apariției unor „bebeluși de designer”, în care părinții ar putea selecta anumite înfățișări și trăsături fizice pentru copiii lor. Acest considerent etic ridică întrebări cu privire la limitele și implicațiile manipulării genetice, potrivit firstpost.com.

Calendarul pentru aprobare este incert

Calendarul pentru aprobarea de reglementare de către Food and Drug Administration (FDA) și utilizarea pe scară largă a acestei tehnologii rămâne incert. Cu toate acestea, oamenii de știință implicați în cercetare sunt optimiști cu privire la progresele înregistrate și consideră că se avansează în direcția corectă.

Matt Krisiloff, unul dintre co-fondatori, vede beneficiile potențiale ale acestei tehnologii în ceea ce privește extinderea opțiunilor de construire a unei familii pentru o gamă mai largă de persoane. El își exprimă entuziasmul cu privire la perspectiva de a permite persoanelor și cuplurilor, inclusiv lui și partenerului său Pablo, să aibă familii și copiilor să aibă o viață împlinită. El consideră că aceasta este o evoluție pozitivă și semnificativă în domeniul științei reproducerii.

Deși preocupările de ordin etic legate de această tehnologie ar trebui abordate cu atenție, Krisiloff consideră că posibilitatea de a oferi mai multor persoane posibilitatea de a avea o familie reprezintă un rezultat pozitiv și semnificativ.