Social

Riscul de deces poate fi redus prin dezvoltarea unor obiceiuri zilnice

Riscul de deces poate fi redus prin dezvoltarea unor obiceiuri zilnice
romaniatv.net

Riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare, neurodegenerative și respiratorii, precum și de cancer poate fi redus printr-o singură acțiune zilnică a fiecăruia dintre noi, potrivit descoperirilor unor cercetători americani.

Ce obicei zilnic trebuie să ne dezvoltăm?

Experții americani au descoperit că înlocuirea margarinei și a untului cu uleiuri vegetale nesaturate, cum ar fi cel de măsline, îmbunătățește semnificativ rezultatele sănătății.

Concret, conform unui studio, înlocuirea a 10 grame pe zi a grăsimilor precum margarina, untul, maioneza și grăsimea din lapte cu ulei de măsline reduce riscul de deces cu un procentaj cuprins între 8-34%, citează alephnews.ro

În acest sens, liderul studiului, dr. Mart Gouasch-Fer, a spus:

„Medicii ar trebui să sfătuiască pacienții să înlocuiască anumite grăsimi precum margarina și untul cu ulei de măsline pentru a le îmbunătăți sănătatea. Cercetarea noastră ajută la transmiterea de recomandări mai specifice pe care pacienții le pot înțelege mai ușor și, sperăm, să le includă în dieta lor”.

Ce număr de persoane a fost supus studiului?

În ultimii 28 de ani, cercetătorii au analizat dosarele medicale a peste 92.000 de persoane. Toate persoanele au fost testate în anul 1990 și inițial nu au avut boli cardiovasculare sau cancer.

Apoi, pe perioada studiului, la fiecare patru ani, persoanele testate au fost întrebate cât de des au mâncat anumite alimente, cum ar fi: grăsimi și uleiuri, precum și ce mărci sau tipuri de uleiuri au folosit pentru gătit și au adăugat la masă în anul anterior.

Totodată, în cadrul studiului au fost luați în considerare și alți factori, precum:

  • activitatea fizică a indivizilor
  • regimul de viață
  • originea fiecărui individ

Și s-a constatat că:

  • majoritatea iubitorilor de măsline erau mai activi fizic, erau de origine sud-europeană sau mediteraneană, fumau mai puțin și mâncau mai multe fructe și legume proaspete decât cei care consumau mai puțin ulei de măsline, potrivit aceleiași surse citate.
  • din cei 92.000 de oameni testați, peste 36.000 au fost capabili să adere la un stil de viață similar în 28 de ani.
  • în urma comparării peroanelor care consumau mai mult de 7 grame de ulei de măsline/ zi cu alți participanți la experiment, ratele lor de mortalitate au fost semnificativ diferite.

Prin urmare, riscul de deces din cauza:

  • bolilor cardiovasculare este mai mic cu 19%,
  • cancerului este mai mic cu 17%,
  • bolilor neurodegenerative este mai mic cu 29%,
  • bolilor respiratorii este mai mic cu 18%.

Drept explicație, Gouache-Fer a spus: „Poate că un consum mai mare de ulei de măsline este un semn al unei diete mai sănătoase și al unui statut socio-economic mai ridicat. Cu toate acestea, chiar și după ajustarea pentru acești și alți factori ai statutului socio-economic, rezultatele noastre au fost în mare parte aceleași”.