Actual International

„Hasta la vista, baby”. Boris Johnson, ultimul discurs în parlamentul britanic. Rishi Sunak şi Liz Truss în turul 2

„Hasta la vista, baby”. Boris Johnson, ultimul discurs în parlamentul britanic.  Rishi Sunak şi Liz Truss în turul 2

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a susținut miercuri ultimul său discurs în Parlamentul de la Londra în calitate de prim-ministru. „Hasta la vista, baby”, și-a încheiat Johnson mesajul, urmat de aplauze din partea parlamentarilor din Partidul Conservator, potrivit Reuters. De partea cealaltă, Rishi Sunak, fost ministru al finanțelor, și Liz Truss, ministrul de externe au intrat în turul doi, iar unul dintre cei doi îl va înlocui în luna septembrie în funcţia de prim ministru pe Boris Johnson.

„Hasta la vista, baby”. Boris Johnson, ultimul discurs în parlamentul britanic. Rishi Sunak şi Liz Truss în turul 2

Boris Johnson, a susținut miercuri ultimul său discurs în Parlamentul de la Londra în calitate de prim-ministru. „Hasta la vista, baby”, și-a încheiat Johnson mesajul

„Eu am ajutat, noi am ajutat, să trecem această țară printr-o pandemie și am pus umărul la salvarea unei alte țări de la barbarie. Și, sincer, asta este suficient pentru a merge mai departe. Misiune în mare parte îndeplinită”, a spus Johnson. „Vreau să le mulțumesc tuturor celor de aici. Hasta la vista, baby”, și-a încheiat premierul britanic ultimul discurs în Parlament.

Rishi Sunak, fost ministru al finanțelor, și Liz Truss, ministra de externe, în turul doi pentru locul lui Johnson

Ultimul tur de scrutin printre deputați pentru funcția de lider al Partidului Conservator britanic i-a desemnat pe Rishi Sunak, fost ministru al finanțelor, și Liz Truss, ministra de externe. Viitorul lider va fi ales acum dintre cei doi de membrii Partidului Conservator și-l va înlocui în funcția de prim ministru pe Boris Johnson în luna septembrie, relatează jurnalistul Petru Clej pentru RFI.

Acum, numele celor doi vor fi înscrise pe un buletin de vot și trimis membrilor Partidului Conservator (al căror număr este estimat între 160 și 200 de mii) care vor vota prin poștă, iar numele câștigătorului va fi anunțat pe 5 septembrie. În acel moment, Boris Johnson își va înainta demisia din funcția de prim ministru, iar noul lider va fi desemnat noul prim ministru de către Regina Elisabeta a II-a.

Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, este deputat din 2015 și din 2020 până acum două săptămâni a îndeplinit funcția de ministru al finanțelor, practic numărul 2 în guvern.

El și-a dat demisia motivând pierderea încrederii în premierul Johnson, acuzat de lipsă de onestitate în declarațiile publice. Plecarea sa din guvern a antrenat un lanț de demisii ale deputaților Conservatori din funcții guvernamentale, ceea ce l-a pus pe premierul Johnson în situația de demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator.

Sunak este fiului unui medic de familie și al unei farmaciste, ambii de origine indiană, imigranți din Kenya și Tanganyka, de religie hindusă. Absolvent al Universității Oxford, el a lucrat între 2001 și 2004 la banca de investiții Goldman Sachs. El este căsătorit cu Akshata Murthy, fiica miliardarului indian Nagavara Ramarao Narayana Murthy.

Liz Truss, în vârstă de 46 de ani, este deputată din 2010 și a îndeplinit șapte funcții guvernamentale în ultimii 10 ani.

Tatăl ei era profesor de matematică, iar mama ei asistentă medicală, ambii fiind membri ai Partidului Laburiști, în aripa de stânga și activiști în favoarea dezarmării nucleare. În anii când studia la Oxford, Liz Truss era membră a Partidului Liberal Democrat, alăturându-se Partidului Conservator în 1996.

Înaintea referendumului din 2016 ea a susținut rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, dar după Brexit ea s-a aliniat aripii radical-eurosceptice, iar recent a promovat proiectul legii care anulează părți ale Protocolului Irlandei de Nord, ceea ce riscă un conflict deschis cu Uniunea Europeană.

Candidata eliminată, Penny Mordaunt, în vârstă de de 49 de ani, este deputată din 2010, este actualmente ministră a comerțului a patra funcție ministră îndeplinită în ultimii patru ani.

Fiica unui militar din trupele de parașutiști și a unei profesoare pentru copii cu handicap, Penny Mordaunt a absolvit studii de filosofie la Universitatea Reading.