Lifestyle

Ritual vechi cu vrăjitorie și ghicit. Este păcat să mergi la preoți care „deschid cartea”?

Ritual vechi cu vrăjitorie și ghicit. Este păcat să mergi la preoți care „deschid cartea”?

Ritual vechi cu vrăjitorie și ghicit. Este păcat să mergi la preoți care „deschid cartea”? „Deschiderea cărții” este un „ritual” vecin cu vrăjitoria și ghicitul, iar Biserica nu a încurajat niciodată folosirea Sfintei Scripturi pentru „decriptarea” unor mesaje divine, în sensul ghicirii viitorului. Cuvântul Sfintei Scripturi are un alt rost!”, spune părintele Andrei Atudori.

Ce este ,,deschiderea cărţii”? Este justificată?

O practică legată de săvârşirea Sfântului Maslu este ,,deschiderea cărţii”. În rânduiala acestei Taine, după ultima rugăciune şi ungere cu mir,  preoții care conduc soborul deschid Sfânta Evanghelie, apoi o dau celor bolnavi să o sărute şi să o deschidă. Preoţii slujitori o ţin deschisă deasupra capului celui bolnav, iar protosul (primul între preoţii soborului) rosteşte rugăciunea a opta, după care se face miruirea, adică ungerea cu ulei sfinţit, potrivit parohiaortodoxabenidorm.com.

De condamnat este faptul că asemenea practici au început să fie solicitate din ce în ce mai des. Această tehnică nu este săvârșită numai la Taina Sfântului Maslu, ci în orice altă ocazie şi cu alte cărţi, cum ar fi colecţii de canoane şi legi bisericeşti sau pravile, între care pidalionul joacă un rol important.

Indiferent cine şi pentru ce solicită o asemenea practică, ea rămâne o inovaţie gravă liturgică pentru două motive:

1. Prin ea se introduce un rit sau o practică liturgică pe care nu o găsim în cărţile de cult şi care este contrară regulilor stabilite de Biserică pentru săvârşirea cultului.

2. 0 asemenea practică compromite credinţa creştină, identificând-o cu superstiţia pentru că i se cere preotului ca, în funcţie de conţinutul textului şi culoarea vignetelor, să facă pronosticuri şi să ofere răspuns solicitărilor.

Preoţii care le satisfac asemenea dorinţe greşesc faţă de Biserică

Credincioşii care solicită asemenea lucru şi preoţii care le satisfac dorinţa greşesc faţă de Biserică. Asemenea practică nu trebuie încurajată.

Așadar, credinţa creştină este o credinţă luminată de adevăr. Deci având natură superstiţioasă şi fiind condamnată de Biserică, ,,deschiderea cărţii” trebuie înlăturată ca necompatibilă şi nedemnă de scopul major al Tainei Maslului şi al slujirii preotului.

Acest ritual vechi se practică și acum, iar Prea Sfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, le-a transmis un avertisment preoților care „citesc viitorul” prin „deschiderea cărții”.

„La nivel de eparhie s-a trimis o circulară prin care preoţii au fost rugaţi să nu recurgă la practici străine rânduielii Bisericii Ortodoxe, care pot atrage după sine depunerea din treaptă sau chiar caterisirea”, a declarat ÎPS Calinic, potrivit site-ului Arhiepiscopiei.

„Biserica trebuie să se îndepărteze de asemenea practici care sunt cerute în spațiul credinței populare. Uneori și clientul solicită marfa, însă fără îndoială nu au nimic de a face cu doctrina creștină și atunci Biserica este chemată să se îndepărteze de toate aceste lucruri”, a declarat Marius Vasileanu, profesor Antropologia Religiilor.