International

Robinetul se strânge! China limitează exporturile metalelor esențiale pentru fabricarea microcipurilor

v
Foto: zf.ro

China invocă motive de securitate și protecție a intereselor naționale pentru a impune o autorizație guvernamentală expresă de a comercializa aceste materii prime și derivatele lor în străinătate începând cu 1 august.

Ministerul Comerțului din China a anunțat că va începe să restricționeze exportul de galiu și germaniu, două metale care sunt esenţiale pentru fabricarea cipurilor. Obținerea materiilor prime necesare producerii acestui produs tehnologic se află în centrul tensiunilor comerciale și economice dintre Beijing și restul țărilor occidentale, în special Statele Unite.

Nimic la export

După cum s-a raportat, de la 1 august, nu va fi posibil să se exporte galiu sau germaniu, nici mai mult de o duzină de derivate ale acestora fără să se fi primit anterior autorizație expresă de la acest departament guvernamental care se ocupă de comerțul cu gigantul asiatic. Decizia de a pune piedici exportului răspunde nevoii de „apărare a securității naționale și a intereselor naționale”, astfel că de la această dată exportul acestor două materiale fără permisiunea statului va constitui infracțiune.

Colosul roșu

China este cel mai mare producător mondial de ambele elemente, reprezentând peste 95% din producția de galiu și 67% din producția de germaniu la nivel mondial.

Principalul mijloc de presă oficial din țară, „China Daily”, a subliniat într-un editorial că măsura este „echitabilă” din moment ce, susțin ei, Statele Unite au cele mai mari zăcăminte de germaniu de pe Terra și „le exploatează cu greu” deoarece extracția sa este o mare sursă de poluare a mediului.

În plus, aceștia au reamintit că Țările de Jos, de exemplu, au restricționat exportul de mașini pentru fabricarea cipurilor în țară. „Ei sunt cei care pun în pericol lanțurile globale de aprovizionare și nu pot da vina pe China, care își apără interesele naționale legale în această lume a incertitudinii”, au acuzat ei din presa oficială a partidului.

Arma presiunii

Spre deosebire de guvernul chinez, mai mulți experți citați de ziarul „South China Morning Post” din Hong Kong subliniază că această decizie constituie o măsură de presiune pentru viitoarele negocieri pe care le vor avea cu Washingtonul și restul guvernelor occidentale în scopul de a obţine înlăturarea obstacolelor din calea exportului în China a microcipurilor și a echipamentelor tehnice necesare fabricării acestora.

China rămâne total dependentă de industria occidentală pentru a menține producția de cipuri, în ciuda eforturilor sale continue de a obține autosuficiența, au explicat aceștia.

Nici UE nu se simte în largul ei

Comisia Europeană s-a arătat „îngrijorată” că motivele de securitate națională invocate de China pentru restricțiile la exportul de galiu și germaniu „nu sunt legate de necesitatea menținerii păcii” și va analiza dacă măsurile respectă regulile comerţului internațional.

O purtătoare de cuvânt a Executivului comunitar a explicat, la conferința de presă zilnică a instituției, că Beijingul a informat Comisia Europeană despre schimbarea de direcție în comerțul internațional care va necesita obținerea unei licențe cu dublă utilizare pentru exportul acestor materiale. De asemenea, aceștia evaluează impactul potențial pe care îl poate avea asupra lanțului global de aprovizionare și asupra industriei din Uniune, precum și dacă sunt respectate sau nu normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

În urmă cu doar câteva zile, Comisia a prezentat o strategie de securitate economică pentru a evita dependența excesivă de puteri precum China în sectoare critice, care include eventualul control al investițiilor europene în străinătate.