Actual

România a trecut din nou Prutul. Convoiul cu ajutoare a fost întâmpinat cu tricolorul românesc

România a trecut din nou Prutul. Convoiul cu ajutoare a fost întâmpinat cu tricolorul românesc

Un convoi de camioane a adus din România în Republica Moldova un important ajutor umanitar în lupta cu noul coronavirus.

Echipamente medicale vitale pentru protecția medicilor și cetățenilor în valoare de 2,3 milioane de euro vor ajunge în spitalele din Republica Moldova. Ceremonia de primire a ajutorului oferit de România a avut loc astăzi în Piața Marii Adunări Naționale, cu participarea înalților demnitari de la Chișinău și București.

„Au venit frații acasă”

Vlad Bilețchi, președintele Asociației Unirea ODIP din Republica Moldova fost prezent la primirea ajutorului umanitar din România

Vlad Bilețchi, președintele Asociației Unirea ODIP, asociație care militează pentru apropierea dintre România și Republica Moldova și care a fost prezentă la evenimentul de primire a convoiului umanitar, a spus că a „simțit că au venit frații acasă”

„A fost un eveniment foarte frumos și nu spun acest lucru din punct de vedere protocolar, dar a fost o acțiune specială. Nu s-a simțit ca un convoi umanitar străin, ca un convoi al unor state de peste mări și țări, dar s-a simțit că au venit frații acasă, peste tot a fost drapelul tricolor, toți cei care au fost prezenți au vorbit limba română și s-a simțit o coeziune, o empatie reciprocă pe care o simt doar cei care înțeleg ce înseamnă mesajul Basarabia e România.

În același timp, în pofida faptului că au fost -10 grade Celsius și a fost miez de zi de lucru, au venit foarte mulți oameni, remarc faptul că după ce am reușit să scăpăm de fostul președinte, Igor Dodon, în sfârșit acest convoi umanitar a fost întâmpinat așa cum se cuvine, în centrul Municipiului Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, locul în care ne-am căpătat independența, limba română și tricolorul. Data trecută, convoiul a fost întâmpinat sub un pod, la periferia Chișinăului, unde nici măcar nu au tăiat buruienile“, a precizat activistul civic.

Maia Sandu a fost prezentă la eveniment

„De asemenea, a fost prezent președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au fost prezenți oficiali ai statului Republica Moldova, așa cum se cuvinte. Acest ajutor e foarte important pentru noi, reprezintă un gest de aplicabilitate și cu eficiență de moment.

Sistemul nostru sanitar se confruntă cu o perioadă foarte complicată, o lipsă a resurselor financiare, o lipsă a cadrelor și dotări eficiente, iar acest ajutor umanitar vine să compenseze și să acopere acest gol și e foarte bine ca această completarea vine tocmai din partea României.

România și-a reconfirmat a infinita oară, după microbuze, după grădinițe, după elicopterele SMURD, după reparația Sălii cu Orgă și a Muzeului De Istorie și Artă, statutul de frate, statutul de partener strategic și iubitor de Republica Moldova. Noi, indiferent de limba vorbită și de viziunile politice, suntem recunoscători României pentru acest gest. Cu siguranță nu este nici primul și nici ultimul ajutor de acest fel, dar e important ca acestea să aibă o continuitate și o finalitate.

Ajutoarele sunt binevenite, dar ajutorul care poate rezolva cea mai mare parte a problemelor de acest gen este reunirea celor două state românești, ca să nu mai fie nevoie să avem două sisteme medicale separate, sisteme educaționale separate șamd“, a precizat Bilețchi.