Actual

România, dependentă de import. Ferme închise și producție internă insuficientă

România, dependentă de import. Ferme închise și producție internă insuficientă
sursa foto hotnews

Producția internă a țării este în scădere. România se confruntă cu o criză a produselor lactate de origine românească. Mulți fermieri au decis să-și închidă afacerile din cauza costurilor mari și a problemelor financiare. Astfel, se produce din ce în ce mai puțin lapte la nivel intern.

Motiv pentru care, cu scopul de a satisface cererea de pe piață, România are un grad mare de produse importante. 70% din necesarul de lapte la nivelul țării provine din importuri.

Producție internă în scădere

În România, se produce din ce în ce mai puțin lapte de vacă. De asemenea, anumite produse lactate se găsesc foarte greu în magazine. Precum brânza, smântâna sau iaurtul, de origine românească. Problema pornește de la fermierii români, care nu mai doresc să se ocupe cu creșterea animalelor. Motivele sunt multiple, de la costuri ridicate, la lipsa de profit.

Nici în sate nu se mai practică foarte des această activitate. Creșterea vacilor în ferme este extrem de costisitoare și aduce un profit foarte mic. Potrivit fermierilor, cu cinci sau șase litri de lapte vândut se poate cumpăra o sticlă de apă.

România, dependentă de import

În aceste condiții, importăm materii prime din Danemarca, Estonia sau Ungaria. Potrivit datelor, 70% din necesarul nostru de lapte și produse lactate este acoperit de importuri.

Proprietarul unei ferme din Balta Doamnei, Prahova, are 43 de vaci.  Acesta a explicat că în zonă nu a mai plouat de mai bine de trei luni. Astfel, pajiștile s-au uscat. Animalele nu au produs prea mult lapte, iar oferta procesatorilor nu acoperă costurile fermierilor.

Costuri uriașe

Creșterea animalelor le aduce fermierilor costuri foarte mari. Totul este scump, iar aceste probleme legate de profitul scăzut au dus la dispariția multor ferme din România. De asemenea, fermierii români nu primesc un sprijin extraordinar de la stat, pentru a-și putea duce afacerea mai departe. Statul le oferă o subvenție, care nu acoperă o mare parte din cheltuieli. Este vorba de un ajutor de 73 de euro pe cap de vită. Acest sprijin fiind oferit în contextul războiului din Ucraina.

„Pășunea e scumpă. La 34 de hectare plătesc 20.000 de lei la primărie. Uitați cum arată pășunea la ora asta. Când este cantitate mai mare, îl dau cu doi lei, preț care abia acoperă curentul electric care să fie muls, răcit în tanc, că îl vrea rece. E un preț foarte mic, d-asta și dispar fermele din România și în împrejurimi erau 5-6 ferme, nu mai e niciuna” a explicat Aurelian Ene, fermier.

Seceta, o problemă gravă

În România, fermierii și agricultorii s-au confruntat cu problema secetei și a valurilor de căldură. Astfel, creșterea vacilor aduce cheltuieli mari legate de hrană. Mii de hectare de pășune se usucă. Astfel, fermierii trebuie să cumpere hrană pentru animale. Care este extrem de costisitoare.

„Noi, efectiv am avut 270 de vaci cu lapte. Deși le-am cumpărat cu 100 de milioane, le-am vândut cu zece milioane pentru că nu mai puteam să le hrănim.” a spus Gheorghe Lămureanu, producător agricol, conform Pro Tv .