Actual

România, în topul țărilor lovite de inflație! Prețurile alimentelor explodează într-un ritm alarmant!

Inflatie-Sursa-foto-Economedia
Sursa foto Economedia

Potrivit cifrelor publicate de Eurostat, o serie de alte țări est-europene, precum și România, s-au numărat printre statele membre ale UE cu cele mai mari rate ale inflației în luna mai.

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut de la 8,1% în aprilie la 7,1% în mai, potrivit Eurostat. În același timp, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Estonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Estonia, Lituania și România se numără printre statele membre UE cu cele mai ridicate valori ale IPC.

Pe ce loc se află România?

România a înregistrat o inflație de o singură cifră, cu o rată mai mică decât alte națiuni estice, chiar dacă a avut una dintre cele mai mari rate din UE. Cu o rată lunară a inflației de 21,9%, Ungaria a avut cea mai mare rată din UE. Urmează Polonia și Cehia, cu câte 12,5% fiecare, urmate de Slovacia și Letonia, cu câte 12,3%. România a avut o rată de 9,6%, Estonia de 11,2%, iar Lituania de 10,7%. Cu toate acestea, cu o rată anuală a inflației de 2,7%, Luxemburgul a avut cea mai mică rată din UE, urmat de Spania cu o rată de 3,8% și Belgia cu o rată de 3,3%.

Rata anuală a inflației a scăzut în 26 de națiuni din UE în comparație cu mai 2022, inclusiv în România, unde a scăzut de la 10,4% la 9,6%. Rata anuală a inflației din Olanda a urcat concomitent de la 5,8% la 6,8%.

Inflația din zona euro a scăzut

Potrivit Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a scăzut de la 7% în aprilie la 6,1% în mai. În plus, inflația de bază, care include costul produselor volatile, precum alimentele și energia, a scăzut de la 5,6% în aprilie la 5,3% în mai. Banca Centrală Europeană (BCE) utilizează inflația de bază ca indicator cheie pentru luarea deciziilor de politică monetară.

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a actualizat prognoza privind inflația în regiunea euro. Spre deosebire de proiecția anterioară, din martie, care prevedea 5,3% în acest an și 2,9% anul viitor, BCE anticipează acum că rata inflației va ajunge la 5,4% în 2023 și la 3% în 2024. Inflația ar urma să fie de 2,2% în 2025, față de nivelul de 2,1% preconizat inițial în martie.

Prețurile alimentelor au crescut

Adevărul a analizat recent datele Institutului Național de Statistică (INS) și a constatat că între mai 2022 și mai 2023 au avut loc creșteri notabile ale prețurilor la diverse produse alimentare. Cele mai mari creșteri de preț au fost înregistrate la zahăr, care a înregistrat o creștere de 58% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Untul s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce privește creșterea prețurilor, cu 32%, după margarină (31%), ouă (29%), brânză (creștere de 25%), cartofi (peste 25%), lapte (24%), pește (peste 20%), pâine (16%), cafea (16%) și carne (15%). În schimb, Adevărul notează că prețul petrolului a crescut mai treptat, cu doar 1%, față de aceeași perioadă a anului trecut.