Social

România rămâne expusă în cazul unui eventual val pandemic

România rămâne expusă în cazul unui eventual val pandemic

România rămâne expusă în cazul unui eventual val pandemic conform autorităților de la noi. Pe fondul înmulțirii cazurilor de COVID, ajunse astăzi la peste 500 în 24 de ore, Guvernul caută noi modalități pentru a stimula vaccinarea. Scenariu de groază din septembrie.

România rămâne expusă în cazul unui eventual val pandemic

Autoritățile spun că în ritmul actual, România va rămâne expusă în cazul unui eventual nou val pandemic și propun ca medicii de familie să meargă acasă la pacienți ca să-i vaccineze. Pentru efortul lor vor fi plătiți în plus față de tariful actual pentru imunizarea în cabinet.

Guvernul propune să se ofere 20 de lei în plus mediciilor de familie care acceptă să meargă acasă la pacient pentru a-l vaccina împotriva COVID. Dacă administrează serul în cabinet primesc acum 40 de lei. Suma ar trebui să acopere cheltuielile pentru deplasare și materiale sanitare.

Medicii de familie vor putea să meargă la domiciliu și să vaccineze persoanele, mai ales persoanele singure, cu dizabilități, oameni care mai greu se hotărăsc să se şi deplaseze după ce s-au hotărât să se vaccineze. Sper că va crește rata de vaccinare mai ales în rândul celor vulnerabili, care în România, din păcate, sunt expuși în proporție de 70% la riscul infectării cu tulpina Delta. Aceste măsuri sunt utile, dar sunt un pic tardive.

”Cred că va avea un efect pozitiv, dar minim. Vaccinarea la domiciliu va rămâne o soluţie pentru excepții, pentru că nu putem să ne deplasăm la domiciliu cu toate cele necesare pentru a face vaccinarea în condiții de siguranță și, în plus, nici nu putem să scoatem adeverința de vaccinare, că doar nu ne ducem cu imprimanta.” a declarat un medic de familie.

Aproximativ 5.000.000 de români sunt vaccinți cu schema completă

Conform datelor deținute de infoactual.ro, 2.700 de medici de familie vaccinează acum în cabinetele lor din cei peste 10.000. Potrivit noii ordonanțe, se vor face imunizări și în ambulatoriile de specialitate.

În acest moment, 5 milioane de români sunt vaccinați cu schema completă. În ritmul actual, 8,6 milioane de oameni vor fi imunizați până la finalul anului, adică sub 50% din populația rezidentă. Ca să limităm semnificativ circulația virusului, experții Ministerului Sănătății spun că ar fi, însă, nevoie de aproape 11 milioane de oameni vaccinaţi.

 

Stimularea vaccinării prin acordarea de vouchere și organizarea de loterii, deși agreată în coaliția de guvernare, nu a fost deocamdată aprobată.