Actual

Românii aleg, în vremurile COVID-19. Vor merge să voteze duminică?

comasarea alegerilor

Anul 2020 a fost unul cu totul special, atât în lume, cât și în Romania. Încă de pe 11 martie Organizația Mondială a Sănătății a declarat noua „pneumonie virală” apărută în Wuhan, China, drept o pandemie globală.

ESOMAR Corporate, Insights Association și SORMA (Societatea Romana de Marketing și Cercetarea Opiniei Publice) au efectuat un sondaj la care au participat 680 de persoane și care au răspuns la cele mai importante teme din această perioadă, ținând cont de apropiatele alegeri parlamentare.

Vor merge să voteze duminică? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?

„Am înțeles repede că trecem printr-o perioadă extrem de nesigură și complicată pentru noi toți și a fost nevoie să ne adaptăm unui liste lungi de transformări.

Având în vedere acest an extrem de complicat și nemaiîntâlnit în istoria recentă, am dorit să vedem exact care este percepția cetățenilor din Romania în legătură cu câteva subiecte de interes, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc duminică: Ø Vor merge să voteze duminică? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce? Ø Consideră oamenii că ar fi trebuit să se amâne alegerile, așa cum s-a întâmplat și cu cele locale? Care ar fi fost beneficiile și dezavantajele? Ø Cum evaluează oamenii performanța guvernului, atât în mod general, dar și în privința gestionării pandemiei. Ø Care sunt măsurile cele mai bune în privința pandemiei și care este părerea oamenilor în legătură cu masca de protecție? Ø Îi îngrijorează situația economică din România și/sau situația financiară a familiei lor?

Interviurile pentru cercetarea noastră, „ROMÂNII ALEG, ÎN VREMURILE COVID-19”, au fost realizate în perioada 9 – 19 noiembrie 2020. Sondajul a durat 9 minute, iar respondenții noștri au fost femei și bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din mediul urban.

Am obținut 680 de sondaje completate, urmând structura național reprezentativă a populației urbane, cu o eroare de eșantionare de ± 3,77%.

Eșantionul a fost ponderat pentru a respecta structura populației pe sex, vârstă și regiune, acolo unde am aplicat și cotele de balansare. Eficiența coeficientului de ponderare a fost de 91%. În paginile următoare veți afla răspunsurile persoanelor din România în legătură cu toate subiectele evidențiate mai sus, dar și față de alte câteva la fel de importante”, precizează sursa citată.

 Care este „câștigătorul neoficial” al alegerilor

„Neținând cont de rezultatele oficiale ale alegerilor locale, dvs. personal pe care dintre următoarele partide politice îl considerați „câștigătorul neoficial” al alegerilor recent încheiate (alegeri locale)? (Paginile 2-4) 1 din 3 români, locuind în mediul urban, consideră PNL ca fiind „câștigătorul neoficial” al alegerilor recent încheiate (alegeri locale).

Interesant însă, este faptul că, la nivel de percepție generală, Alianța USR-Plus vine pe locul secund, iar asta în pofida faptului că rezultatele finale indică un PSD care a obținut un rezultat relativ bun, al doilea ca număr de voturi (după PNL) și primul ca număr de primari.

Respondenții au reflectat aici trendul de creștere în popularitate pe care se află Alianța USR-Plus, prin comparație cu cele două partide tradiționale, PSD și PNL.

Analiza pe regiuni indică câteva diferențe interesante. Astfel, dacă Alianța USR-Plus e văzută într-o proporție semnificativ mai ridicată ca și “câștigător neoficial” al alegerilor de către respondenții din mediul urban din București și Ardeal, prin comparație cu compatrioții lor din Moldova, Muntenia și Dobrogea, PNL scorează mai bine în Oltenia prin comparație cu București, iar PSD în Muntenia, comparativ cu percepția celor din Ardeal.

Analiza pe categorii de venit punctează o diferență semnificativă de percepție a „câștigătorului neoficial” în cazul Alianței USR-Plus, în sensul în care respondenții provenind din gospodării cu un nivel al venitului lunar mediu și mare, au indicat într-o proporție mai mare acest partid ca fiind „câștigătorul neoficial” al alegerilor locale.

Pentru împărțirea pe categorie de venit s-a luat în calcul un venit lunar net de până în 3500 RON ca și venit mic, un venit între 3501 – 6500 RON ca și venit mediu și un venit de peste 6501 RON ca venit mare. Analiza pe tipuri de orașe indică o pondere semnificativ mai ridicată a celor din orașele mari și București, care au menționat Alianța USR-Plus ca și „câștigător neoficial” al alegerilor.

Acest lucru este explicat și prin prisma prezenței mai scăzute a acestui partid în orașele mici. La polul opus, PSD este văzut ca și „câștigător neoficial” al alegerilor locale într-o proporție mai ridicată de către respondenții din orașele mici, comparativ cu cei din orașele mari”, se arată în studiul citat.